Egészségügy 2016. szeptember 26. 08:15 Forrás: kamaraonline.hu

Laptopot kap 1500 védőnő

 Laptopot kap 1500 védőnő
A védőnők munkafeltételinek javítása érdekében indított újabb programot az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. Az alapellátásban dolgozó 1500 területi és iskolai védőnő jut laptophoz, és létrejön egy országos információs központ is.

A 12 hónapos projekt a Norvég Alap támogatásával valósul meg összesen 800 millió forint ráfordítással – olvasható az ÁNTSZ honlapján

Több országos hatókörű projektet indított az elmúlt három évben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a magyar lakosság egészségi állapotának védelmében, amelyben az új feladatok mellett új kompetenciákat sajátíthatott el a védőnői szakma. A védőnők a családok egészségének megőrzésére, segítésére irányuló tevékenységet, egészségfejlesztést végeznek.

Tevékenységüket nehezíti, hogy a kistelepüléseken, a tanyákon élő hátrányos helyzetű családoknál gyakran olyan „egészségügyi írástudatlansággal” szembesülnek, amely hátráltatja a fent nevezett, illetve a hozzájuk kapcsolódó egészségfejlesztő tevékenységet.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala 2016. május 1-jén indította útjára azt a projektet, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson a védőnőknek a megelőzés és az egészségmegőrzés területén, valamint térségspecifikus, pilot jelleggel megvalósuló elemeivel hatékonyabban tudják e társadalmi csoportokat az egészséges életmód felé irányítani.

A mindennapi védőnői munkát olyan komplex tudásanyaggal bővítik, amelynek módszerei a gyakorlatba is könnyen adaptálhatóak, egyszerűen bemutathatóak az egészségmagatartás megerősítése és akár megváltoztatása céljából. A projekt keretében elkészül egy egészségneveléssel kapcsolatos egyszerűsített oktatási anyag, valamint kisfilm.

A program egyik legfontosabb küldetése három kiemelt megyében – Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves – az egyéni coaching, esetmegbeszélés, illetve tréning biztosítása a védőnők számára.





 

Kövessen minket a Facebookon is!