Program 2016. szeptember 28. 08:15

Az elfeledett körkép – 1848-49 emlékezete

Az elfeledett körkép – 1848-49 emlékezete
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark szeretettel hív és vár minden érdeklődőt „Az elfeledett körkép – 1848-49 emlékezete” című kiállítás megnyitójára szeptember 29-én, csütörtökön 9.30-kor a park látogatóközpontjába.

„Az elfeledett körkép – 1848-49 emlékezete” címmel egy időszakos kiállítást rendeznek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a magyar képzőművészet egy kevésbé ismert alkotásának, az ún. Bem-Petőfi Körképnek (Erdélyi Panoráma) megmaradt részleteiből. Az Erdélyi Panoráma a magyar szabadságharc erdélyi hadszínterének egyik legfontosabb magyar diadalát, az 1849. március 11-én megvívott nagyszebeni csatát ábrázolja. Története nagyban hasonlít a Feszty-körkép históriájához. Keletkezésének ideje, alkotóinak személye, tragikus története egyaránt összekapcsolja az Emlékpark fő látványosságával. 

A kiállítás fővédnöke: Kövér László, az Országgyűlés elnöke.  Az ünnepélyes megnyitón beszédet mond: dr. Lukács Tamás, az MNV Zrt. társaságokért felelős igazgatója és Kovács István történész.

A kiállításmegnyitót követően kezdődik, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a Nemzetközi Körkép Tanács (IPC – International Panorama Council) 25., jubileumi konferenciája. A konferencia Sara Velas, az IPC elnökének nyitóbeszédével kezdődik. A Feszty-körkép kapcsán az Emlékpark részéről Turda Gábor történész tart előadást, „A nemzeti romantika kérdései – a történettudomány válaszai” címmel. Előadóként érkeznek Brazíliából, Oroszországból, Lengyelországból, Mexikóból, az Egyesült Államokból és számos más országból. A nemzetközi konferenciát angol nyelven tartják.




 

Kövessen minket a Facebookon is!