Kultúra 2016. szeptember 28. 17:30

Orosz klasszikusok nyomában

Képgaléria
Orosz klasszikusok nyomában
A Lakiteleki Népfőiskolán a Tolsztoj társaság szervezésében már negyedik éve zajlik orosz kulturális vetélkedő középiskolások számára. A verseny idén Az orosz klasszikusok nyomában címet kapta, melynek első fordulóját írásban teljesítették a diákok és postai úton juttatták el a zsűritagok részére.

A kétfordulós középiskolai vetélkedő II. fordulóját szeptember 23-án és 24-én tartották a Lakiteleki Népfőiskolán. A versenyre az ország középiskolásai, valamint határon túli középiskolai tanulók jelentkezhettek. Gyürki Kata, a vetélkedő egyik szervezője elmondta, hogy ebben az évben közel 100 csoport jelentkezett a megmérettetésre. Az első forduló eredményei alapján a következő 10 csapat jutott tovább:

A budapesti Fazekas Mihály Gimnázium Doktor Rebeka vezette csapat. Felkészítő tanáruk: Dr. Osztovits Szabolcs.

A bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium Balogh Imola vezette csapat. Felkészítő tanáruk: Kutnyánszkyné Bacskai Eszter.

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Közgazdasági Szakközépiskolájának csapat. Felkészítő tanáruk: Patai Lászlóné.

A nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium csapat. Felkészítő tanáruk: Ben Slimenené Czipa Boglárka.

A veszprémi Vetési Albert Gimnázium 9. c. osztályos csapat. Felkészítő tanáruk: Kocán Béla.

A gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium csapat. Felkészítő tanáruk: Simon Tamás.

A székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Palusek Fanny vezette csapat. Felkészítő tanáruk: Brunner Éva.

A veszprémi Lovassy László Gimnázium Novaja Szjecs csapat. Felkészítő tanáruk: Wenczel Zsuzsanna és Lendvai László.

A gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium Sándor-Rokaly Kata vezette csapat. Felkészítő tanáruk: Kastal Otília.

A feladatokról és a vetélkedőre való felkészülésről Bölcsföldi Barbarát kérdeztük, aki a székesfehérvári Tóparti Gimnáziumból érkezett a rendezvényre. Az első fordulóban nagyon érdekes és kreatív feladatok voltak. Például videót és rajzokat is készítettünk – fejtette ki a középiskolás lány, majd azt is elmesélte, hogy a második fordulóra könyvek olvasásával készültek, és azt is elmondta, hogy a második forduló feladatai jóval nehezebbek.

A kétnapos vetélkedő nem csak tanulással telt, hiszen az első nap végén egy előadással kedveskedtek a versenyzőknek.

Az eredményhirdetés napján a zsűri kiértékeléssel kezdte a napot, ezután jelentették be a nyertes csapat nevét és a helyezéseket.

Idén a Veszprémi Lovasi Gimnázium csapata állhatott a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Nyereményük egy 5 napos moszkvai utazás. A második és harmadik helyet a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium két csapata érdemelte ki.

A többi csapat sem távozott üres kézzel, hiszen jutalomként mindenki kapott egy-egy könyvcsomagot, hogy azokat olvasgatva újabb ismeretek birtokában jövőre újult erővel indulhassanak a következő orosz kulturális vetélkedőre.




 

Kövessen minket a Facebookon is!