Program 2016. október 12. 14:30

Dán testvérvárosi koncert

Dán testvérvárosi koncert
Kiskunfélegyháza dán testvérvárosának, Silkeborgnak a leánykórusa lép fel a Szent István templomban október 18-án, kedden 17.30-kor. A Midtjysk Pigekor – Közép-Jütlandi Leánykar a Dániát Németországgal összekötő félsziget, a gyönyörű természeti kincseiről ismert, erdőkben gazdag, tenger által körbeölelt magasföld, Jütland szívéből érkezik Kiskunfélegyházára, Silkeborg városából.

A 15 fiatal énekesből álló kórus világos, úgynevezett északi hangzást alkot. Mindannyian Inger Budde Dusgård karnagy tanítványai. Klasszikus dán egyházi zsoltárokat és dalokat énekelnek acapella, valamint zongora, vagy orgona kísérettel, de műsorukat színesíti például Kodály Táncnótája is. Rendszeresen fellépnek az év teljes időszakában. Koncertprogramjuk követi az egyházi liturgiát, az istentiszteletek gyakori szereplői.

Inger Budde Dusgård, a Jütlandi Konzervatóriumban szerzett diplomát, mint zenetanár, orgonista, kántor és karnagy, többek között a Skandináviában nagy tekintélynek számító Alice Granum tanítványaként. Inger maga is aktív kórustag, de több kórus hangszeres kísérőjeként is bejárt sok országot Franciaországtól Amerikáig. Aktív kóruséletet szervezett a Mariehøj templom orgonistájaként 2003-2014 között.

A kórus gyakori kísérője Ole Dusgård gitárművész, aki diplomáját, mint a kórus karnagya, szintén a Jütlandi Konzervatóriumban szerezte. A művész gyakran szólózik is a koncerteken, illetve együtt énekel a kórussal, mint például Albénez Asturias c. művében.

Az október 18-i és 19-i koncertekre a Bács-kiskun megye és a Közép-Jütlandi Régió között ma már 25 éve működő kapcsolat részeként kerül sor, melynek szervezésében aktívan részt vesz a Magyar-Dán Kulturális Egyesület. A kórus 2007-ben már járt Magyarországon. Az akkori kórustagok Bács-Kiskun megyén kívül Budapesten és Győrben is felléptek.





 

Kövessen minket a Facebookon is!