Helyi hírek 2016. szeptember 30. 08:30

Érvényes okmányok kellenek a népszavazáson való részvételhez

Érvényes okmányok kellenek a népszavazáson való részvételhez
– Megítélésem szerint az Alaptörvény rendelkezéseire is visszautalva fontos a részvétel október 2-án a népszavazáson, hiszen kivételes jelentőséggel bír egyrészt maga a népszavazás jogintézménye, ahogy a kérdés is, amiben az állampolgárok véleményt nyilváníthatnak. A népszavazáson való részvétel a véleményalkotás fontos alapfeltétele. A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választópolgárok több mint fele érvényesen szavazott – hangsúlyozta dr. Sipos Krisztina járási hivatalvezető, a vasárnapi népszavazással kapcsolatban.

A hivatalvezető emlékeztetett arra, hogy Magyarország Kormánya országos népszavazást kezdeményezett 2016. október 2-ára. A népszavazáson feltett kérdés így hangzik:

"Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

– Az Alaptörvényünk értelmében "a közhatalom forrása a nép, a nép a hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja". Ezen alaptörvényi kitétel alapján elmondható, hogy a népszavazás a közvetlen hatalomgyakorlás eszköze, ekkor van lehetőség a közvetlen hatalomgyakorlásra, ekkor lehet közvetlen formában minden 18. életévét betöltött, választójoggal rendelkező magyar állampolgárnak véleményét és akaratát kifejeznie, így e hét vasárnapján, október 2-án is. A népszavazást Magyarország Kormánya kezdeményezte a kényszerbetelepítés, a kötelező betelepítési kvóta ellen, hiszen a kényszerbetelepítés és a kötelező kvóta kérdése érinti Magyarország szuverenitását. A népszavazáson csak érvényes, személyazonosításra alkalmas okmányokkal lehet szavazni, akinek szükséges, az okmányai pótlása érdekében keresse fel a Kormányablakot! – mondta el dr. Sipos Krisztina, aki ezúton is arra kér mindenkit, hogy vegyen részt az október 2-i népszavazáson, és véleményét, akaratát fejezze ki szavazatának leadásával.





 

Kövessen minket a Facebookon is!