Gazdaság 2016. szeptember 29. 10:15 Forrás: MTI - origo.hu

Kecskeméten olyat gyártanak, ami mindenhol hiánycikk - videóval

Képgaléria
Több mint 30 millió eurós beruházásról és közös vállalat létrehozásáról szóló megállapodást írt alá a kecskeméti székhelyű Magnus Aircraft repülőgépgyártó a kínai Tianshan Industrial Grouppal – közölte a magyar társaság.

Az új vállalat 2020-ig 1500 Fusion 212 típusú, robbanómotoros repülőgépet szerel össze magyar licenc alapján, és Kínában értékesíti. A zöldmezős beruházás keretein belül egy közepes méretű repülőtér, egy összeszerelő és karbantartó üzem, valamint a Magnus Pilot Academy pilótaképző centrumhálózat is felépül. 

A Magnus Aircraft kecskeméti üzemében készülő géptestekből és alkatrészekből magyar szakemberek felügyelete alatt végszerelik és kezdik meg a kész légi járművek értékesítését.

A társaság közleményében hangsúlyozta: az üzlettel  hat év alatt összesen 50 milliárd forint árbevételre tehet szert a kecskeméti gyártó, és összesen 600 munkatársat alkalmazhatnak a kecskeméti gyárban, amely kapacitásbővítés előtt áll. Emellett Kínában további 250 munkavállaló dolgozik majd az első ütemben. 

A világ első teljesen elektromos, kétüléses, oktató és alap műrepülhető repülőgépének megalkotói 2015 őszén Európából egyedüliként vettek részt egy Kínában megrendezett repülős szakkiállításon, ahol 2600 új kis és közepes repülőtér építéséről szóló megállapodást írt alá a kínai kormány a városi vezetőkkel. 

A Fusion 212 típusú, robbanómotoros repülőgépeket követően az eFusion, vagyis az elektromos hajtású légi járművek kivitelére Kínába 2018-tól nyílik lehetőség, ami egy újabb, jövőbeni megállapodás tárgyát képezi, és ez további bővítéseket is eredményez. 

A magyar fejlesztésű és gyártású, oktatásra és vészhelyzeti képzésre egyaránt alkalmas
kompozit repülőgép először április 11-én szállt fel Kecskemét-Matkópuszta
repülőteréről. A próbarepülés után dr. Frank Anton, a Siemens üzletág igazgatója a Magnus Aircraft Zrt. berepülő pilótájával tesztelte a levegőbe emelkedő gépet. 

Az eFusion sikeres próbarepülése igazi mérföldkő az elektromos repülésben” – mondta dr. Frank Anton, a Siemens elektromos repülőgépekhez kötődő fejlesztési üzletágának igazgatója. „A repülőgép a további akkumulátorrendszerek optimalizálására szolgál.” 
 

Hiánycikk mindenhol

A Siemens által fejlesztett elektromos hajtás, valamint a Magnus Aircraft által legyártott repülőgép az eddig megszokott nagy teljesítményű, nagy fogyasztású és nagy sebességű kétüléses modellek mellett egy olyan olcsóbb fenntartású, környezetbarát és tisztán elektromos repülőgép megalkotását tette lehetővé, amely minden földrészen hiánycikknek számít. 


Fotó: Magnus Aircraft Zrt.





 

Kövessen minket a Facebookon is!