Helyi hírek 2016. október 4. 07:30

Évtizedes problémára tett pontot az önkormányzat

Képgaléria
Évtizedes problémára tett pontot az önkormányzat
– A városvezetés és az önkormányzat folyamatos erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy rendezett, esztétikus környezetben élhessünk Félegyházán, hogy az ide látogatókat minden tekintetben európai városkép fogadja. A virágosítás, a köztéri fejlesztések, az utcabútok karbantartása és gyarapítása mind-mind ennek a következetes fejlődésnek az építőkövei. Azt szeretnénk, hogy ennek a munkának az eredményét minél többen, minél tovább élvezhessék. Éppen ezért hatékonyan kell fellépni minden rongálással, a közösség érdekeit sértő magatartással szemben – foglalta össze Csányi József polgármester a szeptemberi testületi ülést követően a közterület–használatról szóló rendelet megalkotásáról szóló határozat célját.

A képviselő-testület szeptember 29-i ülésén egyhangú támogatással üdvözölte az előterjesztést, amelynek értelmében mostantól a közterület-felügyelők helyszíni bírságot róhatnak ki, vagy eljárást kezdeményezhetnek többek között a rongálókkal, szemetelőkkel, vagy az együttélés szabályait más módon súlyosan megszegőkkel szemben. Ilyen például az épített környezetben kárt okozó bárminemű tevékenység, a játszóterek szabályainak megszegése, beleértve az alkoholfogyasztást, dohányzást, másokat zavaró hangoskodást.

Bense Zoltán, a városüzemeltetési bizottság elnöke szerint ezt az évtizedek óta megoldatlan problémát a közterületeken való fokozott jelenlét mellett mostantól a szigorúbb szankcionálás is segíthet orvosolni.

– Közterület-felügyelőink már most is nyújtott műszakban dolgoznak, s belátható időn belül további egy fővel bővítve a létszámot gyakorlatilag késő estig őrködhetnek a közterek rendjén. A bővített létszámmal lehetővé válik jelenlétük munkaidőn túl is a város játszóterein, és azokon a neuralgikus pontokon, ahonnan rendszeresen érkezik panasz rongálásra, hangoskodásra, szemetelésre. Az a célunk, hogy ezek feltárása a polgárőrség, és szükség esetén a rendőrség bevonásával megtörténjen, s ha kell, bírság, vagy más szankció alkalmazásával visszaszorítsuk a közösség érdekeit sértő magatartást.

Juhász László, az önkormányzat városüzemeltetési osztályvezetőjének tapasztalatai szerint ilyen kritikus városrészek például a Móra tér, a Majsai úti lakótelep játszóterei és közterei, amelyek ugyancsak kiemelt figyelmet kaphatnak az új közterület-felügyelő munkába állásával.

Csányi József polgármester hangsúlyozta: a rendelkezés nem a büntetést, hanem a békés egymás mellett élést szolgálja. A városvezetés egy olyan koncepció mentén valósítja meg terveit, amelyben minden korosztálynak és valamennyi érdeklődési kör híveinek helye van, s a kölcsönös tisztelet jegyében szabadon követhetik választott életformájukat. Éppen ezért a Vasas sportpályára benyújtott uniós pályázat elnyerése esetén többek között extrém sportpálya, szabadtéri edzőgépek, és óriási szabad terület áll majd mindazok rendelkezésére, akik energiáikat ily módon szeretnék levezetni.

T. T.





 

Kövessen minket a Facebookon is!