Helyi hírek 2016. október 11. 07:30

Értékőrzést tanítottak a félegyházi civilek

Képgaléria
Értékőrzést tanítottak a félegyházi civilek
A Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság tapasztalatait felhasználva a vajdasági Torontál tájegység értéktárának felállítását, az ottani értékgyűjtés beindítását segítette az a projekt, amelynek koordinátora a félegyházi önkormányzat és Dobák Sára, főszervezője pedig a Kárpáti Rita, Natura Hungarica Alapítvány projekt menedzsere volt. A munkát a Kreatív Mozaik Alapítvány, továbbá a félegyházi Értéktár Bizottság tagjai: Mészáros Márta és Kállainé Vereb Mária segítették. A program megvalósítását – amelybe a romániai Torda település is bekapcsolódott – a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungaricum Bizottság támogatása tette lehetővé.

Mint azt a szervezők elmondták, a munka a helyi adottságok, lehetőségek, és a gyűjtésbe bevonható civil szervezetek, intézmények, magánszemélyek feltérképezésével indult, májusban pedig már Félegyházán fogadták a külhoni értéktárat létrehozó, illetve majdan működtető felnőtteket, valamint az értékgyűjtő fiatalokat. A vendégek elhozták és bemutatták Torontál Tájegység büszkeségeit, továbbá részt vettek az értéktár bizottság működését és a gyűjtési módszereket bemutató programokon. Ez jó alkalom volt az értékek rendszerének, dokumentálásának és a publikáció módszereinek megismertetésére, valamint a helyi és külhoni értékgyűjtő fiatalok találkozására.

A projekt következő eleme az augusztusban megrendezett értékgyűjtő tábor volt, a szerbiai Kisoroszon. Itt a torontáli, kiskunfélegyházi és a tordai értékgyűjtők közösen sajátították el a fotózás, videózás alapjait, felkutatták, megismerték és dokumentálták a tájegység értékeit, és javaslataikat írásba is foglalták. Ebben egyebek mellett az Aracsi pusztatemplom, a Tordai keserűvíz, a kisoroszi temetkezési szokások felvételét javasolják a Torontál Tájegység értékeinek sorába.

A tordai és a Torontál Tájegység büszkeségei a Kiskunfélegyházi Libafesztiválon is bemutatkoztak. Az interaktív kiállítás mellett kézműves foglalkozásokkal és játékokkal csatlakoztak a vendégek a félegyházi fesztiváli forgataghoz. A projekt keretében több kiadvány is készült, közöttük a népszerű Mesél a város című foglalkoztató füzet.

A programsorozat folytatásaként, a Hungarikum Bizottságának köszönhetően a Natura Hungarica Alapítvány és a Kreatív Mozaik Alapítvány október végén 30 fiatal bevonásával a kistérségi, különös tekintettel a Tiszaalpáron fellelhető értékeket fogják összegyűjteni és dokumentálni. A tervek szerint a Megyei Értéktár is bemutatkozik a tordai, torontáli és félegyházi értékőröknek.




 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!