Helyi hírek 2016. október 6. 19:00

Az aradi vértanúk példát mutattak nekünk emberségből

Képgaléria
Az aradi vértanúk példát mutattak nekünk emberségből
A történelmi emlékezet a mai napon eszünkbe juttatja a két emberöltővel ezelőtt történteket, és nem engedi elfelejtenünk a vértanúkat, tetteiket, áldozatukat és tragikus végzetüket. Az aradi tizenhármak példát mutattak nekünk emberségből, hazafiságból és tenni akarásból – fogalmazott Csányi József az aradi vértanúk megemlékezésén október 6-án, a művelődési központban.

A polgármester a 167 évvel ezelőtt történtekről a következőket mondta: „Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Gáspár András, Knezić Károly, Láhner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Lenkey János, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József és Török Ignác perének ítéletét 1849. szeptember 26-án hozták meg. Október 6-án az orosz segítséggel levert szabadságharcot követő császári megtorlás során Pesten kivégezték Gróf Batthyány Lajost, az első magyar miniszterelnököt. Még ezen a napon a 12 tábornok és egy főtiszt vértanúhalált szenvedett Aradon. A véres megtorlásnak összesen 157 hazafi esett áldozatul, és számosan kényszerültek hosszú évekre belső, vagy külső emigrációba.

167 évvel ezelőtt ezen a napon legjobbjaink közöl tizenhármat végeztek ki akkori elnyomóink. Neveikre örökké emlékezni fogunk, míg magyar ember él e Földön. Korunk fiai pedig büszkén és szerényen nézhetnek föl Hazánk Mártírjaira.”

A megemlékezés után „Arad könnyei” címmel a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, valamint a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola tanulói adtak ünnepi műsort. Közreműködött a Padkaporos Néptáncegyüttes és Kollár László.

Az ünnepi műsort követően a múzeummal szembeni emlékműnél helyezték el a tisztelgés koszorúit, és többen mécsest is gyújtottak.
 

s. r.

Kövessen minket a Facebookon is!