Kultúra 2016. október 8. 07:30

Keresztek az út mentén

Keresztek az út mentén
A keresztények körében különös jelenőséggel bírnak az út menti keresztek. Támpontot adnak szellemi- és gyakran földrajzi értelemben is. Történeteket, emberi sorsokat, gyakran tragédiákat őriznek e jelek, de egy kereszt lehet a fogadalom, a teljesült kérés, a szerencsés megmenekülés, a hála vagy a köszönet jelképe is.

Tarjányi József, a Kiskunfélegyházi Petőfi Emlékbizottság elnöke Fekete János 10 éves kutatásának anyagából szerkesztette meg a Kiskunfélegyházi út menti keresztek című könyvet, melyben a városunkban és környékén felállított kereszteket veszik számba. A könyv alapja Fekete János helytörténész tanulmánya, amelyet Tarjányi József fotóival egészített ki.

Az elmúlt 20 év alatt nagyon sok keresztet felújítottak. Szerencsére az utóbbi időben szakemberek segítségével állították helyre ezeket az emlékeket, így ma is eredeti formájukban láthatjuk őket, úgy ahogyan eleink látták 100-120 évvel ezelőtt – mondta Tarjányi József, majd hozzátette, a kiadvány célja az, hogy a jövőnek emléket állítsanak a múltról és felhívják a figyelmet a rejtőző emlékeinkre.

A könyvszerkesztője azt is elmondta, hogy az út menti keresztek fotózása során azt tapasztalta, 
Kiskunfélegyháza és környéke nagyon vallásos, katolikus környék, ahol minden keresztnél szinte minden nap friss virágot lehet találni. Ezért ez a kötet sok ember számára értékes kinccsé válhat.

A könyv bár készen van, de a kiadással még várat magára. Készítői szívesen fogadnak bárminemű felajánlást, hogy mihamarabb kiadhassák a könyvet. Emellett aki elővételben vásárolja meg a művet, kedvezményben is részesül.


A könyv támogatását a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, mint a könyv  kiadója számlaszámára (11732071-21002571)  lehet utalni, vagy személyesen befizetni a könyvtárban.

V. K.





 

Kövessen minket a Facebookon is!