Kultúra 2016. október 13. 18:30

Átadták a Lakiteleki Filmszemle díjait

Átadták a Lakiteleki Filmszemle díjait
Véget ért a Lakiteleki Filmszemle, amelyen 21 alkotás versengett a krónika, korkép, művelődés, portré, fikciós műsorok és 1956 emlékezete kategóriákban.

A Lakiteleki Filmszemlét tizenhatodik alkalommal hirdette meg a Lakitelek Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület. A szemlére hazai és határon túli alkotóktól 84 film érkezett, amelyekből az előzsűri 21 filmet választott be a versenyprogramba. A 32 tagú zsűri csütörtökön döntött a díjazottakról.

Lezsák Sándor a záróünnepségen bejelentette, hogy a XVII. Lakiteleki Filmszemlét 2017 őszén rendezik meg, tavasszal pedig az első alkalommal megrendezésre kerülő Rendszerváltó Filmszemlére hívják a Kárpát-medence filmes alkotóit.
 

Díjazottak

Szabó Attila (rendező, Székelyudvarhely, Románia): Egy Isten, két nemzet kapta a Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere NKA-s keretéből felajánlott egymillió forintos díját.

László Gábor (rendező, Budapest): Nemzetidegenek kapta a Magyar Művészeti Akadémia 500 000 forintos, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum 100 000 forintos, a Magyar Idők 100 000 forintos, az ECHO Televízió és a Magyar Hírlap különdíját, valamint a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium és a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 25-25000 forintos különdíját.

Daczó Dénes (rendező, Gyergyószentmiklós, Románia): Negyedszázad negyedéve kapta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 500 000 forintos, a korkép kategória nyertesének szóló különdíját.

Zajti Gábor (rendező, Budapest): Székfaragás az Érmelléken kapta a Nemzetstratégiai Kutatóintézet 300 000 forintos különdíját.

Rácz Géza (rendező, Budapest): Számomra Siklód kapta az Országgyűlés elnökének 250 000 forintos különdíját.

Szabó Mihály (rendező, Budapest): Hazatérők kapta a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. 200 000 forintos különdíját.

Északi Támpont Közhasznú Egyesület (elnök: Tóth Bálint, Budapest) kapta a Lakiteleki Népfőiskola 200 000 forintos műhelydíját.

Kinter Alexandra (rendező, Budapest): Dönci kapta a Petőfi Népe 50000 forintos különdíját, valamint a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium 25000 forntos különdíját.

Veres Ádám (rendező, Budapest): Reggeltől estig Beer Miklós püspökkel kapta a Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt. különdíját.

Káldy László (rendező, Kisbabot): A horgásztanya gondnoka kapta a Földművelésügyi Minisztérium különdíját.

Körmöci Norbert (rendező, Zenta, Szerbia): Puska official kapta a Honvédelmi Minisztérium különdíját, valamint a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium 25000 forintos különdíját.

Bali János (rendező? Szekszárd): A hűség kapta a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat különdíját.

Becze Zoltán (rendező, Csíkszereda, Románia): Székely olimpiai bajnokok kapta a Heti Válasz digitális előfizetését és a könyvcsomagot, valamint csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakképző iskola és Kollégium által javasolt 25000 forintos különdíját.

Martí Zoltán (riporter, Budapest): Reggeltől estig Beer Miklós püspökkel kapta a Heti Válasz előfizetését.

Bali János (rendező, Szekszárd): Gyöngy a sárban kapta a Dél-alföldi ’56-os Vitézi Rend tiszakécskei szervezete, a tiszakécskei Barátság Nyugdíjas Klub és a tiszaalpári Nyugdíjas Baráti Kör által javasolt 25000 forintos különdíjat.

Bíró Bori (rendező, Budapest): Józan Babák kapta a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 25000 forintos különdíját.

A nap filmje a Nemzetidegenek című alkotás lett, amely a Tiszakécskei Móricz Zsigmond Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola, a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium és a Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium által javasolt 25000 forintos különdíjat kapta.

Zsűri

Elnök: Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a Nemzet Művésze

Tagok: Agócs Sándor költő, szerkesztő; Alexa Károly irodalomtörténész; Bakos István művelődéskutató, a Népfőiskola kurátora; Balajthy Henrietta nemzetközi kapcsolatok elemzője; Balogh László a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának elnöke; Bartók Csaba szerkesztő-rendező; Bolyáki Attila a Tudósítók.hu alapítója; Boros Bánk Levente politológus; Buglya Sándor filmrendező-producer; Dippold Pál író, a Magyar Hírlap munkatársa; Dulai Sándor a Szabadföld újságírója; a gödöllői Szent István Egyetem tanár; Farkas György rendező, producer; Gálfalvi György író, a Népfőiskola kurátora; Gulyás Gyula filmrendező; Harmatos Tamás forgatókönyvíró, rendező; Juhász Pintér Pál történész; Kovács Anita a Karc FM szerkesztő-műsorvezetője; Lakatos Iván filmrendező-producer; Lezsák Sándor író, az Országgyűlés alelnöke; Mikulás Ferenc a Kecskemétfilm Kft. stúdióvezetője; Néző László a Magyar Idők főszerkesztő-helyettese; Novák Emil Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr; a Magyar Filmakadémia Egyesület elnöke; Ökrös Csaba a Petőfi Népe lapszerkesztője; Petrovszki Zoltán az MTVA filmszerkesztője; Pilhál György a Magyar Nemzet főmunkatársa; Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas operatőr-rendező; Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas irodalom- és művészetkritikus; Szász András író, újságíró; Tanos Miklós szerkesztő-rendező; Tóth Erzsébet költő, író; Tuba Mariann filmvágó, a DUNA Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezető szerkesztője; Zsigmond Attila rendező, operatőr




 

Kövessen minket a Facebookon is!