• Kezdőlap
  • Hírek
  • Helyi hírek
  • Titkok a levéltárból - A gimnázium száz éves fennállásának jubileumi és zászlószentelési ünnepsége
Helyi hírek 2016. október 30. 11:30

Titkok a levéltárból - A gimnázium száz éves fennállásának jubileumi és zászlószentelési ünnepsége

Titkok a levéltárból - A gimnázium száz éves fennállásának jubileumi és zászlószentelési ünnepsége
A működését 1809/10-ben megkezdő városi gimnázium 1910-ben ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. A rendezvény egyik jeles eseménye volt, hogy a régi megtépett, hosszú szolgálatban megkopott intézeti zászlót újjal cserélhették fel, hála a város bőkezű jótevőjének, özv. Kalmár Józsefné Fazekas Annának, aki kevéssel halála előtt is tanújelét adta az iskola iránti pártfogó elkötelezettségének.

1910. szeptember 18-án vasárnap a város házait és a Piacteret lobogókkal díszítették fel. A résztvevők a gimnázium tornacsarnokában gyülekeztek: fiatal hölgyek érkeztek koszorús lányoknak, fiatalemberek vőfélyeknek beöltözve, megjelentek a város vezetői, élükön a polgármesterrel, sőt számos környező település középiskolájának tanári kara, valamint a kultuszminisztérium is képviseltette magát. A zászlóanya tisztjét dr. Holló Lajosné (országgyűlési képviselő felesége) vállalta el. Az impozáns felvonulás a gimnáziumból indult a Kossuth utcán végig az Ótemplomba, miközben az utcát megtöltötték az érdeklődők és a helyi iskolák növendékei. Elöl a régi zászló alatt a főgimnázium ifjúsága haladt tanáraik vezetésével, majd az új zászló következett, utána jöttek koszorúslányok vőfélyeikkel (28 pár), őket követte díszes fogatokon a zászlóanya, a polgármester, az országgyűlési képviselő, a minisztérium és a vármegye küldöttei. Majd hosszú kocsisorban a város hölgyközönsége, a városi képviselők, hatóságok, küldöttségek, vendégek érkeztek. A levéltárban fennmaradt fotó tanúsága szerint valóban lenyűgöző látvány lehetett a nagyszabású felvonulás, különösen, hogy a „hátteret” az épülő új városháza adta.

Az Ótemplom alig tudta befogadni az óriási közönséget, ahol Toldy Jenő plébános celebrált fényes asszisztenciával ünnepélyes nagymisét, melynek keretében megszentelte a zászlóanya által a szertartás közben selyemszalaggal feldíszített zászlót. A templomi ceremónia végeztével a résztvevők a gimnázium udvarára vonultak vissza, ahol díszsátor alatt zajlott le az ünnepség második része. Itt a polgármesteri és főigazgatói köszöntők után megtörtént a zászlószegek beverésének ünnepélyes aktusa, majd egy nyolcadikos diák vette át a zászlót a tanulóifjúság nevében. Az ünnepség végeztével kétszáz fős díszebédre várták a meghívottakat a Korona szálló nagytermében, este pedig ugyanott, a díszteremben hangverseny, műsoros est és táncmulatság zárta a rendezvényt. A bevételekből „Jubileumi és zászlószentelési alap” címen ösztöndíjat létesített az intézet.


Ónodi Márta




 

Kövessen minket a Facebookon is!