Helyi hírek 2016. október 19. 09:30

Egy merész és szokatlan emlékhelyről

Képgaléria
Egy merész és szokatlan emlékhelyről
Kiskunfélegyháza város képviselő-testülete úgy döntött, hogy az 1956-os események hatvanadik évfordulója alkalmából emlékművel fejezi ki tiszteletét a forradalmárok előtt. Az emlékhelyet Szabó Ildikó művésztanár és Bozóki István kőfaragó mester, szobrászművész álmodta meg. Az alábbiakban Rosta Ferenc alpolgármester segítségével fejtjük meg – ő fogalmaz így – „a merész és szokatlan” alkotás szimbolikáját.

– Nem szépségével, inkább meghökkentő, szokatlan formájával és hordozott tartalmával hívja fel magára a figyelmet ez az alkotás azt hirdetve: az úton, amelyre állíttattunk, végig kell mennünk. Lesznek, illetve vannak kapuk, amelyeken akkor is át kell mennünk, ha nem akarunk, és olykor mártírok leszünk - mondja a Blaha Lujza téri Hősök parkjában elhelyezett, 280 cm magas és 3 m átmérőjű, a görög ábécé Omega betűjelét formázó mészkő ívről a kulturális ügyekért felelős alpolgármester. Rosta Ferenc arra is utalt, hogy az Omega a keresztény szimbolikában a vég jele, de ez esetben a kommunista hatalom végére utal. A köríven 60 évszám szerepel. Az első az 1956-os az utolsó a 2016-os az Omega jel két vízszintes szárán kiemelve nagyobb méretben található. Az ív tetején a rendszerváltás éve rövidítve ’89 látható. Ekkor ért ténylegesen véget az a rendszer, amely ellen 1956-ban felkelt a nép. A politikai fordulatot fejezi ki az is, hogy a felírt évszámok iránya innentől megváltozik. Az ív hátoldalán egy Márai Sándor idézet fut, amely így hangzik: „Egy nép azt mondta, elég volt.”

A Kossuth utcai járdától egy méter széles díszköves út vezet át az ív alatt egy 140 cm magas 3 m széles falig. A felirat, amelyet a falon látunk egy vezérlő gondolat az ide érkezőknek, az úton járóknak Arany Jánostól: „Élni fog a nemzet, amelyik összetart”.

Az emlékmű hatókörén belül, de lényegében önállóan áll két kopjafa, a faltól néhány méterre jobbra, illetve balra. Ezek a korábban elhelyezett 1956-ra utaló emlékeztető jelképek, melyek a polgármesteri hivatal udvarában, valamint a Hősök Parkjában álltak.

– Ez a mostani hatvan esztendős évforduló lehetőséget adott arra is, hogy egy térbe helyezzük el e történelmi esemény félegyházi emlékeit. Így válik az emlékműből egy nagyobb léptékű emlékhely – mondta Rosta Ferenc.

Az emlékműről és a városban történt forradalmi eseményekről egy kiadvány is készült. Az alkotás avató ünnepségét október 23-án, 17 órakor tartják, amelyre mindenkit szeretettel elvárnak.





 

Kövessen minket a Facebookon is!