Helyi hírek 2016. október 19. 16:30

Tudományos konferencia 1956-ról

Képgaléria
Tudományos konferencia 1956-ról
Az 1956-os forradalom 60. évfordulója tiszteletére országszerte emlékműsorokat és konferenciákat szerveznek. Kiskunfélegyháza is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, és a Kiskun Múzeum, az MNL Bács-Kiskun Megyei Levéltára és a Kecskeméti Katona József Múzeum szervezésében egy kétnapos konferenciával tisztelegtek a forradalom hősei előtt.

A tudományos konferenciát Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg. Előadásában 1956 olyan történéseiről beszélt, amelyeket ritkán szoktak emlegetni, felidézte személyes emlékeit erről a korszakról, majd elmondta, hogy 1969 és 1990 között pedagógusi pályája során hogyan tanította a történelmet a diákoknak. Lezsák Sándor néhány 1956-ra emlékező versét is megosztotta a jelenlévőkkel.

Ezt követően Kőfalviné Ónodi Márta, az Magyar Nemzeti Levéltár Kiskunfélegyházi Részlegének vezetője tartott előadást Egy középiskolás forradalmár – Fekete Pál 1956-os tevékenysége Kiskunfélegyházán címmel. Az előadás egy bírósági peranyag alapján Fekete Pál diákkori, 1956-os szerepvállalását járta körbe, felhasználva az ügyiratban tárgyi bizonyítékként fennmaradt verseket, plakátokat, röpcédulákat, illetve a teljes nyomozati anyagot.

Dr. Gyenesei József, az MNL Bács Kiskun Megyei Levéltár Kecskeméti levéltárának igazgatója 
múltidézést tartott A kecskeméti levéltár az 1956-os forradalom napjaiban címmel. Előadásában a hivatalos jelentéseken túl e sorsfordító napok felelevenítésére Balanyi Béla, egykori levéltárvezető korabeli naplóbejegyzéseit és rajzait hívta segítségül.

Dr. Nánási László PhD, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyésze A Rákosi-korszak büntetőjoga címmel a jogalkotás és- alkalmazás kérdéseiről szólt.

Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatója Az elfelejtett és az elképzelt 1956 Kalocsán és a valamikori szállásain című előadásában rávilágított a korabeli megnyilatkozások és a későbbi visszaemlékezések közötti különbözőségekre, valamint néhány darab, ritkán előforduló dokumentum bemutatásával emlékeztetett a Kalocsán már elfeledett eseményekre.

Mészáros Márta, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum igazgatója A pedagógusok szerepvállalása Kiskunfélegyházán 1956 októberében - Tarjányi Ágoston és társai pere alapján címmel tartott előadást, melyből kiderült, hogy Kiskunfélegyházán 1956-ban 18 pedagógus került ítélőszék elé. Többségük ellen fegyelmi eljárás indult, áthelyezték, alacsonyabb munkakörbe kényszerítették vagy elbocsátották őket. Talán a legsúlyosabb ítélet Tarjányi Ágoston énektanár perében született. A két év letöltendő börtönbüntetését fellebbezés után sem csökkentették.

Az események és peranyagok eddigi ismerete alapján, jól érzékelhető, hogy a Félegyházi események békés alakulásában a pedagógusoknak nagyon nagy szerepük volt – hangzott el az előadáson.

A nap további részében az 1956 emlékezete című diákpályázatok eredményhirdetése következett. Elsőként a Bács-Kiskun 56/60 című képzőművészeti pályázat eredményeit ismertették. A felhívásra 32 alkotó, 24 pályamunkája érkezett Bács-Kiskun megye négy településének iskoláiból. Az alkotásokat szakmai zsűri bírálta: Osztényi Éva művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa, Kis László fotográfus, a Wesel Hugo Fotókör szakmai vezetője és Molnár István festőművész, a Holló László Képzőművész Kör vezetője. A beérkezett pályamunkákból vándorkiállítás készül, mely megyénk több településén lesz nemsokára látható. E tárlatot a Kiskun Múzeumban nyitották meg.

A díjakat a szervező intézmények vezetői adták át: Mészáros Márta, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum igazgatója, dr. Gyenesi József a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltárának igazgatója és dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója.

Az első helyezett pályaművet ketten alkották meg, ők már középiskolások. Deák Anna Karolina és Mészáros Zita a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnáziumban tanulnak, felkészítő pedagógusuk Szabó Ildikó.

A 2. helyezést Czecze Kittinek ítélte a zsűri, ő a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola Platán Utcai Tagintézményének tanulója. Felkészítő pedagógusa Tarjányi Xénia.

A 3. helyezést elért rajz Szabadszállásról érkezett, készítője Varga Adrienn. Felkészítő pedagógusa Németh Szabina.

A zsűri különdíjat is kiosztott, ugyanis tűzzománc képek is érkeztek a pályázatra. Ezért elismerésben részesült Váradi András, a Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola tanulója. Felkészítő pedagógusa Feketéné Papp Éva tanárnő.

Nehéz feladatnak bizonyult a diákok számára, hogy fogalmazást, esszét írjanak a lakóhelyükön történt forradalmi eseményekről. Bár a dolgozat készülhetett levéltári források, sajtóanyag és személyes beszámoló alapján is, mégis csekély számú pályamű érkezett, mindegyik Kiskunfélegyházáról.

Az esszéket szintén háromtagú zsűri bírálta. Dr. Gyenesi József a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltárának igazgatója, Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa és dr. Knipl István, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum munkatársa.

A díjakat ismét a szervező intézmények vezetői adták át.

Az 1. helyezett munkát Pikó Attila, a Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégium diákja készítette. Felkészítő pedagógusa Tóth Csaba.

2. helyezést ért el Csőke Nóra, aki a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója. Felkészítő pedagógusa Deményi Zsófia.

Megosztott 3. helyezést ítélt a zsűri a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak, Patkós Renátának és Solymosi Ágnesnek. Felkészítő pedagógusuk Deményi Zsófia.

Az eredményhirdetést követően a jelenlévők meghallgathatták a diákok esszéit. Ezt követően egy kisfilmet tekinthettek meg, amelyet a Magyar Nemzeti Levéltár egyfordulós, országos online vetélkedőjére készítettek a Batthyány Lajos Általános Iskola 8. m osztályosai. A verseny feltétele volt, hogy legalább egy levéltári iratot fel kellett használni a pályamunkákhoz. Ádám Dominik, Csordás Nóra és Rózsa Melinda egy peranyag alapján 3 perces filmet készítettek Függetlenség, szabadság címmel. A film az 1956-os októberi eseményekre fókuszál. Habár ők hárman neveztek a versenyre, a film elkészítésében az egész 8. m osztály segédkezett.

A tudományos konferenciát a Kiskun Múzeumban folytatták, ahol a Bács-Kiskun 56/60 című kiállítás megnyitójára került sor. A tárlatot Hajagos Csaba Imre történész ajánlotta az érdeklődő-emlélkezők figyelmébe.

V. K.

 

Kövessen minket a Facebookon is!