Helyi hírek 2016. október 19. 15:30

„Amikor a demenciával találkozunk”

Képgaléria
„Amikor a demenciával találkozunk”
A világszerte súlyos népegészségügyi problémáról, a demenciáról tartott előadást prof. dr. Szabó Lajos, a Csanyi úti idősek otthonában október 18-án, az Idősek Hónapja rendezvénysorozat keretében. Az idős gondozottaknak, ápolóiknak és hozzátartozóiknak a klinikai szakpszichológus kifejtette: az időskori szellemi leépülést megelőzni nem, de mérsékelni lehet. Fontos az aktív életmód, a szellem frissen tartása, az egészséges étkezés. Az idősek mindennapjaiba olyan készségfejlesztő programokat kell illeszteni, amelyek lassíthatják ezt a folyamatot.

A latin eredetű demencia kifejezés szó szerint "ész, értelem nélküli állapotot" jelent. Az orvosi használatban azonban a szellemi képességek hanyatlásával, csökkenésével azonos. A demencia, vagy ahogyan a hétköznapokban gyakran nevezzük, az elbutulás, viszonylag gyakori jelenség. Kialakulásának valószínűsége az életkor előrehaladtával nő (65 éves korban minden tizedik, 90 éves korban minden harmadik embert érint). A demencia mégsem keverendő össze az öregedéssel együtt járó szellemi hanyatlással. Az ugyanis természetes, hogy idősödve kevesebbre vagyunk képesek. A demencia ennél többet jelent: ekkor a szellemi hanyatlás mértéke kóros.

Fontos lenne, ha minél több demens beteget minél korábban diagnosztizálnának, és közülük minél többen kerülnének gondozásba. Fel kell figyelnünk arra, ha idősebb rokonunknál lassúbb gondolkodást, szellemi "elnehezedést" észlelünk.

Bár előfordulhat, hogy mindez a normális öregedés része, az is lehet, hogy több annál. Hogy ezt ki lehessen zárni, beszéljük rá az illetőt a háziorvosi vizsgálatra. Ez több okból is fontos. Egyrészt, mert a háziorvos ismerheti a pácienst, így maga is észlelheti a bekövetkező változásokat. Másrészt a tünetek hátterében egyéb betegség is állhat, ami csak a szükséges szakorvosi vizsgálat elvégzésével deríthető ki.

s. r.






 

Kövessen minket a Facebookon is!