Helyi hírek 2016. október 23. 20:45

Emlékmű avatásával emlékezett Félegyháza az 1956-os forradalom évfordulójára - videóval

Képgaléria
Emlékművet avattak a Hősök parkjában október 23-án az 1956-os forradalom 60. évfordulóján. A városi ünnepségen megjelenteket Csányi József polgármester köszöntötte. Ünnepi megemlékezést tartott Lezsák Sándor a körzet országgyűlési képviselője, az országgyűlés alelnöke. Az ünnepi műsorban közreműködött Fekete Zoltán, a Móra Ferenc Gimnázium tanára, a Móra Ferenc Gimnázium Mozgásszínháza és a Constantinum Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium Színjátszó csoportja. Az alábbiakban Csányi József polgármester és Lezsák Sándor országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjét olvashatják.

"Amikor felelevenítjük magunkban az 1956-os eseményeket, legtöbbször nem Kiskunfélegyháza jut róla eszünkbe. A „műegyetem” diákjai, a rádió ostroma, sortűz, pesti srácok a Corvin közben. Az emlékezetünkbe kövült heroikus események jelentős része a fővárosban zajlott.

1956-ban Budapest, az ország szíveként dobbant meg a síri csöndben. Úgy, hogy azt mindenki hallotta. Majd újra megdobbant és verni kezdett. Egyre hevesebben lüktetve pumpálta a reményt az ország ereiben. Felkeltette Magyarország egy testét az alélt kábulatból, a végtelennek tűnő lidércnyomásából, amelybe a szovjet elnyomás és az őket kiszolgáló hitvány kollaboránsok döntötték az országot. Mindaddig, amíg a bátrak felismerték, hogy ha ver a szív, mozoghat a kar is. Ebben a megvilágosult pillanatban tört ki a forradalom, a vidék Magyarországán.

Kiskunfélegyházán felismerték a történtek jelentőségét. Megértették, hogy eljött az idő, amikor cselekedni kell. Itt, a mi városunkban ők voltak a bátrak, akiknek örökké tisztelettel adózunk. Ahhoz, hogy valaki hőssé váljon és megdicsőüljön nem feltétlenül szükséges fegyverropogás és az ifjonti hév. Kell viszont kétség, felelősségtudat és bátorság. Bár a hősiességnek nincs képlete, de meggyőződésem, hogy akik akkor cselekedtek, képesek voltak legyőzni a félelem szülte kétségeiket, felelősségtudatok felülkerekedett rajtuk és bátorságuk tettekre sarkallta őket. Hazánk történelmének legtisztább és legvalódibb pillanatában, amit nem lehet vitatni, vagy kétségbe vonni.

1956 a magyar lélek magyarázata és legpontosabb diagnózisa. 

Városunkban, Kiskunfélegyházán 2016-ban, az események 60. évfordulóján került helyére a forradalomnak tisztelgő emlékmű, a Hősök parkjában. Régi adósságát pótolta ezzel a város. Úgy érzem, legalább 60 évet késtünk" - mondta köszöntőjében Csányi József polgármester. 
  
Ünnepi megemlékezésében Lezsák Sándor így fogalmazott: - Az első gondolat legyen a főhajtás. A főhajtás Félegyháza és a Duna-Tisza településeken, tanyavilágban élők előtt, akiket hősökké formált, forradalmárokká és szabadságharcosokká avatott a történelmi idő. Tisztelet a hozzátartozóknak, tisztelet Fekete Pál családjának, s mindazoknak, akik a szívükben, emlékezetükben őrzik a helyi 56-osok bátorságát, küzdelmét, drámai történeteit. Soha nem lehet kérdés, hogy 56 forradalmában, a szabadságharcban maga a nemzet és a népakarat jelenik meg – tette hozzá a térség országgyűlési képviselője.

s. r.






 

Kövessen minket a Facebookon is!