Egészségügy 2016. október 20. 11:30

Őszi immunerősítés

Őszi immunerősítés
Javában tart az ősz. Az egyik héten reggel hideg, délután meleg, míg a másik héten esős és nagyon hideg az idő. Ez a változékony időjárás kedvez a náthát és megfázást okozó vírusok megtelepedésének és szaporodásának. Másrészről elkezdődött az iskola, óvoda, bölcsőde. A gyermekek a közösségben találkozhatnak számukra új kórokozókkal, melyek megfázást, orrfolyást, köhögést okoznak. És ekkor jut eszünkbe először, hogy hogyan előzhettük volna ezt meg, s hogyan rövidíthetnénk le a betegség lefolyásának idejét! Ilyenkor gondolunk először az immunrendszer erősítésére, pedig azt már augusztusban el lehetne, és el kellene kezdeni!

Elsősorban multivitaminokra gondolunk, melyek vitamin-, ásványi anyag és nyomelem tartalmukkal a táplákozást kiegészítve segítik a szervezet és az immunrendszer megfelelő működését. Számos gyermekkészítményben azonban ezeken felül más hatóanyagok is vannak, amelyek nem annyira ismertek. E cikkel ezeket szeretnénk bemutatni.
 

Béta-glükán

A természetben is előforduló poliszacharid. A különböző gyógygombák nagy mennyiségben tartalmazzák. Az immunrendszert stimulálja. Feldolgozásában nagy szerepe van a macrofágoknak és az immunrendszer más sejtjeinek, ezért fogyasztását követően a szervezet olyan "lökést kap", melynek segítségével könnyebben birkózik meg a fertőzésekkel. Maximum 8 hétig szedhető folyamatosan.
 

Echinacea anguistifolia, Bíbor kasvirág

Természetes gomba-, vírus-, és baktériumellenes hatású gyógynövény. Mind megelőzésre, mind a betegség lefolyásának rövidítésére alkalmas. Létezik tabletta, csepp és gyógytea formában is. Ezt is kúraszerűen kell alkalmazni, maximum 8 hétig folyamatosan, majd szünetet kell tartani.
 

Pre- és probiotikumok

Probiotikumoknak nevezzük azokat a baktériumokat, melyek nem okoznak betegséget, a gyomron átjutva a bélflórát jótékony irányba változtatják (acidophyllus-ok, bifidobacteriumok). Elsősorban kiszorítják a betegségokozó baktériumokat, mert kevesebb táplálék jut azoknak, másodsorban immunrendszer stimuláló hatásúak. Olyan terméket válasszunk, melyben minél többféle baktérium törzs van, s a csíraszám legalább 108.

A prebiotikumok tulajdonképpen olyan poliszacharidok, melyek szelektív módon a baktériumok táplálékául szolgálnak, így elősegítik a szaporodásukat a szervezetben, és kedvezően befolyásolják a bél baktérium flóráját. Így a probiotikus törzsek gyorsabban tudnak elszaporodni, és jótékony hatásukat kifejteni. Ilyen prebiotikumok az inulin, és a különböző oligofruktóz molekulák, melyek az emberi szervezet számára emészthetelen poliszacharidok.
 

D-vitamin

A d-vitamin a zsíroldékony vitaminok közé tartozik, a szervet önmaga is képes előállítani napfény hatására. De ősszel és télen csekély napfény ér bennünket, ráadásul testünk igen kis felületén. Ezért ezt a vitamint is pótolnunk kell. A d-vitaminnak számos hatása van a szervezetre, de most azt emelnénk ki, hogy csökkenti a szervezet fertőzésekkel szembeni fogékonyságát, s ha megfelelő a d-vitamin szint, akkor kisebb az felső légúti megbetegedések valószínűsége. A gyermekek napi adagja 1 éves korig 400 NE, 1-18 éves korig 1000 NE, felnőttkorban pedig 2000 NE naponta.

De a sok étrendkiegészítő mellet ne felejtkezzünk meg a rendszeres testmozgásról, főleg, ha szabad levegőn végezzük, mert az is kitűnő immunrendszer erősítő hatású!


A rovat a Körpatika támogatásával készült.




 

Kövessen minket a Facebookon is!