Helyi hírek 2014. május 25. 16:28

A Móra-család nyomában

A Móra-család nyomában
A XV. Városalapítók Napján FÉLEGYHÁZÁÉRT kitüntetésben részesült Kapus Béláné

– A Móra Ferenc Általános Iskola igazgatójaként mentem nyugdíjba – mesélte Kapus Béláné, vagy ahogy mindenki ismeri: Lenke néhány perccel az ünnepi testületi ülés előtt –, de nem az intézmény neve az egyetlen, ami Móra Ferenchez, illetve a Móra-családhoz köt. Tősgyökeres félegyháziként büszke vagyok a város nagy szülöttjére, és aktív nyugdíjas éveimben is foglalkoztat mindaz, amit meg lehet tudni, fel lehet kutatni a már életében is a legnagyobb írók közé sorolt Móra Ferencről, a családjáról és környezetéről. Elkészült a családfája, s a közelmúltban a Móra-emlékév kiemelkedő eseménye volt a Móra-leszármazottak találkozója.

A Móra Ferenc Közművelődési Egyesületben végzett munkán túl akad-e még olyan fejezete az író, újságíró, muzeológus életének, ami még kutatásra vagy megismertetésre szorul?

– Jelenleg a Mórát tanító tanárok története foglakoztat. Természetesen tovább gyarapítom a helytörténeti kiadványok sorát is, eddig hetet írtam-szerkesztettem, és a városi rendezvények egyik fő szervezője vagyok. Mindezt társadalmi munkaként, és civil egyesületben végzem.

Nem fogok csodálkozni, ha a tervei között szerepel Móra Ferenc, és valamilyen formában szerepet kapnak Kiskunfélegyháza díszpolgárai.

– Igen, ez elhivatottság. Móra a szívügyem, de meg kell említeni, hogy igazi félegyháziként Petőfit is ide kell sorolni. Helytörténet kapcsán a 2007-ben megjelent Kiskunfélegyháza díszpolgárai c. kiadvány folytatását tervezem, melynek akkor a szerkesztője voltám, és a következő kötet kiadását 2017-re szeretném.

A Félegyházi Közlöny az olvasói nevében is gratulál a kitüntetéshez!

Tóth László Imre –  Fotó: Kürti László

Kövessen minket a Facebookon is!