Kultúra 2016. október 21. 13:30

Irodalmi est a könyvtárban 1956 jegyében

Képgaléria
Irodalmi est a könyvtárban 1956 jegyében
"Elpattant láncok" címmel Németh László '56-os forradalomról készített naplója alapján tartottak irodalmi estet október 20-án, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A szerkesztett naplót bemutató előadást Szalóczy Pál, a Magyar Rádió volt főmunkatársa, vezető bemondója, Kazinczy-díjas művész előadásában, felolvasóest keretében, vetítésekkel színesítve láthatta a közönség.

Az előadás alapja Németh László, "A magyar forradalomról" című, írói hagyatékából nemrégiben előkerült páratlan értékű kézirata.

A mű 1956. november 10-e és 20-a között a forradalom napjaiban született. A naplószerű tanulmány különlegessége, hogy az író, alig néhány nappal a forradalom bukása után, kivételes módon elemzi az eseményeket, és az azokban főszerepet játszó személyeket. Egyszerre a lelkesedés és az aggódás hangjai keverednek a naplószerű írásban, amely csak részben készült el, hiszen egyes fejezeteit maga az író semmisítette meg. Azonban a család által őrzött kézirat töredékeit könyv formájában 2011-ben kiadták.

A forradalom 60. évfordulója alkalmából városunkban fokozott érdeklődéssel várták Németh László kevésbé ismert, rendkívül izgalmas művének felidézését.

Szalóczy Pál előadásmódja pedig élményszerűbbé és befogadhatóbbá tette az író által papírra vetett '56-os eseményeket.

Az előadást a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány támogatta.


V. K.




 

Kövessen minket a Facebookon is!