Kultúra 2016. október 22. 07:30

Pongrátz Gergelynek állítottak emléket a Hattyúházban

Képgaléria
Pongrátz Gergelynek állítottak emléket a Hattyúházban
Pongrátz Gergelynek, az 1956-os forradalom és szabadságharc kiemelkedő személyiségének emlékére állított emléket a Petőfi Sándor Városi Könyvtár. Október 20-án a könyvtár udvarának falán a portréját ábrázoló domborművet avatták fel.

A meghitt eseményen a könyvtár igazgatója elmondta, hogy a Hunyadi László által alkotott domborművet Bozóki István kőfaragó munkájának köszönhetően és dr. Tarjányi József felajánlásaként helyezték el a Hattyúház falán.

A római cementes homokkőöntvényből készült tábla közepén Pongrátz Gergely portréja látható, aki a Corvin közi felkelőcsoport második és utolsó főparancsnoka volt az 1956-os forradalom idején. Édesapja 1940-ben Szamosújvár polgármestere volt. A bevonuló román és szovjet csapatok elől 1945-ben Mátészalkára költöztek, 1946-ban pedig Soroksárra. A mezőgazdasági gimnáziumot Bácsalmáson végezte, majd a ceglédi városi tanács főállattenyésztője lett.

Az 1956-os forradalom kitörésének híre a hényelpusztai állami gazdaságban érte, ahonnan október 24-én Budapestre ment. Pongrátz Gergelyt a Corvin köziek november 1-jén választották meg főparancsnoknak.

A szovjet csapatok támadásának november 4-én ellenálltak, és még napokig kitartottak a szabadságharcosok. November végén családjával, magyar katonák segítségével elhagyta az országot és Bécsben csatlakozott a Magyar Forradalmi Tanácshoz. Ezután Amerikában telepedett le.

1956-ot követően először 1990-ben, a rendszerváltás után járt Magyarországon. Már a következő évben végleg hazaköltözött. Budapesti elnöke lett az 1956-os Magyarok Világszövetségének, később az '56-osok Szövetségének tiszteletbeli elnöke lett, majd elnökhelyettese volt a Pofosznak. Pongrátz Gergely hozta létre és vezette az 1956-os Pesti Srác Alapítványt.

A rendezvényen Mező Gábor Wass Albert Nagypénteki sirató című versét tolmácsolta a hallgatóságnak, mely után leleplezték a domborművet. Ezt követően Rónaszéki Gábor, az Ótemplom plébánosa megszentelte az emlékművet. Rosta Ferenc, Kiskunfélegyháza alpolgármestere, Kállainé Vereb Mária, a könyvtár igazgatója, Bozóki István kőfaragó és dr. Tarjányi József, a helyi Petőfi Emlékbizottság elnöke az emlékezés virágait helyezték el az alkotásnál.

V. K.






 

Kövessen minket a Facebookon is!