Titkok a levéltárból – Bányai Mór ügyvéd szecessziós palotája

Titkok a levéltárból – Bányai Mór ügyvéd szecessziós palotája

2020. február 23. 14:00

A sajtó 1909. február 21-én számolt be arról, hogy a Czakó Lajos-féle telket megvásárolta a Közgazdasági Bank ügyésze (ügyvédje), dr. Bányai Mór. A Kossuth és Attila utca keleti sarkán lévő telken korábban vásárkút állt, és a korabeli térképek meglehetősen szabálytalan telekvonalat mutatnak. Ezért Bányainak a Kossuth utca szabályos, 1896-ban megállapított egyenes utcavonala érdekében jelentős méretű utcaterületet kellett megváltania a várostól.

Részletek
Tűzre vetették a télboszorkát

Tűzre vetették a télboszorkát

2020. február 23. 11:30

Kevés maskarás, de annál több érdeklődő vonult végig Félegyházán, a Kossuth utcán a városházától a sportcsarnokig, hogy közösen űzzék el a telet február 22-én. A menetet a Langaléta Garabonciások vezették, őket kísérték a Padkaporos Táncegyüttes fiataljai. A „túra” alatt szólt a zene, a garabonciások előadással szórakoztatták a főutcán összegyűlt közönséget. A sportcsarnok mögötti parkolóban pedig tűzre dobták a télboszorkát, akit senki nem sajnált, hanem közös tánccal ünnepelték eltűntét.

Részletek
Már a következő rallyra készül Meizl Ottó

Már a következő rallyra készül Meizl Ottó

2020. február 22. 16:00

Épen, egészségesen, és élményekkel feltöltve érkezett haza a Bamako rally teljesítése után a félegyházi Meizl Ottó és útitársa, Oszvald Marika Kossuth-díjas színésznő. Megérkezésük után Ottó elmondta, hogy pár éves tapasztalata alapján ez a megmérettetés az eddigi legnehezebb volt. Sokszor kellett úttalan utakon autózniuk, néhány országban forrongott a közélet. Az ott élők ennek ellenére barátsággal és nagy szeretettel fogadták őket, a gyerekek és intézmények (elsősorban az iskolák) pedig hálásan fogadták a magukkal vitt adományokat.

Részletek
Csík Jánosnak meghatározó élménye volt Félegyháza

Csík Jánosnak meghatározó élménye volt Félegyháza

2020. február 22. 10:00

A Kossuth-díjas Csík Zenekar alapítójával, Csík Jánossal beszélgetett a városi könyvtárban a Félegyházáról indultak sorozat keretében dr. Tarjányi József, február 28-án. Bizony szűknek bizonyult az előadóterem, ami jelezte, hogy nagyon sok félegyházi kedveli a zenéjüket. Kiderült az is, hogy a népszerű zenész Kiskunfélegyházán a PG-ben végezte középiskolai tanulmányait, ugyanis akkor még gépésznek készült. A beszélgetésen jelen volt egykori osztályfőnöke Vidéki Imre is, akit szeretettel köszöntött.

Részletek
Súlyos betegségek megelőzésén dolgoznak a félegyházi háziorvosok

Súlyos betegségek megelőzésén dolgoznak a félegyházi háziorvosok

2020. február 22. 08:00

A lakosság egészségügyi állapotának javítása, az egészségben eltöltött évek számának növelése volt egyebek mellett a célja annak a tavaly év végén zárult kétéves programnak, aminek megvalósítására öt háziorvosi praxis fogott össze. Dr. Patkós Róbert háziorvos, szakmaki vezető szerint ez idő alatt ismét beigazolódott, hogy gondos prevencióval jelentős betegségek rizikójától lehet megszabadulni.

Részletek
Fúrják az új kutat a strandon

Fúrják az új kutat a strandon

2020. február 21. 08:00

E napokban is javában tart a Félegyházi Termál Parkfürdő területén az új hidegvizes kút fúrása. Az új kút a fürdő medencéinek vízellátását és a Zöld város zöldfelületeinek öntözését teszi lehetővé. A kútfúrás okáról és a munkálatok állásáról Kelemen József fürdővezetőt kérdeztük.

Részletek