Kistérség 2016. november 26. 15:45

Büszkeségpontot adott át Szankon dr. Kövér László

Képgaléria
Büszkeségpontot adott át Szankon dr. Kövér László
Az 1956-os eseményekre emlékezve, állandó kiállítási teret adtak át Szankon november 25-én. A Büszkeségpont nevet viselő múzeum az 56-os élethelyzeteket mutatja be, valamint az akkori események megtorlását is megkísérli érzékeltetni. A kiállítótér megnyitóján Patkós Zsolt polgármester köszöntője után dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke szólt a szankiakhoz és Bács-Kiskun megye többi településéről érkezett vendégekhez.

A magyar emlékezet erősebb, mint azok, akik fel akarták számolni – mondta a házelnök, majd hozzátette, hogy ezt hirdeti a szanki büszkeségpont is, hasonlóan az ország többi, valós és jelképes büszkeségpontjához. „Mi, mai magyarok az önbecsülésünk, összetartozásunk és munkaáldozatunk segítségével megválthatjuk 21. századi szabadságunkat és méltóságunkat, reményt és esélyt nyújtva ezáltal gyermekeinknek és unokáinknak, elégtételt adva ezzel szüleinknek és nagyszüleinknek.” – fogalmazott Kövér László.

A Büszkeségpont a település fő utcáján található. Az épület sarkán elhelyezkedő ötágú csillag már messziről hirdeti, hogy ez nem egy szokványos épület. Előtte hirdetőoszlopok állnak, természetesen korabeli plakátokkal. Az épületbe lépve megismerkedhetünk a magyar történelem azon szakaszával, amely a második világháborútól kezdve az 1956-os forradalom és szabadságharc leveréséig és az azt követő megtorlásokig tart. A múzeum minden zegzuga az 50-es évekbeli világot tárja a látogató elé. Régi plakátok, kopjafák, falra festett nevek, egy kisfilm, korabeli öltözetek, használati tárgyak és egy Csepel teherautó is várja az érdeklődőket.     

A történelmi előzmények bemutatása mellett helyi és a közelben élő áldozatoknak is emléket állít ez az állandó kiállítás.

A szanki büszkeségpont a helyi művelődési háznál (77/495-701) előzetes bejelentkezéssel várja látogatóit hétköznap és hétvégén egyaránt. 





 

Kövessen minket a Facebookon is!