Kitekintő 2014. május 29. 12:40

Kecelen minősítették Magyarország legjobb pálinkáit

Kecelen minősítették Magyarország legjobb pálinkáit
Hétfőn és kedden adott helyet a keceli TG Virágdekor Szakképző Iskola és Kollégium a 2014. évi országos s pálinka- és törkölypálinka versenynek.

A rendezvényen mintegy 50 főzde 335 mintáját bírálták neves, a szakmában járatos szakemberek. A verseny presztízsét emelte, hogy Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára nyitotta meg a rendezvényt.

A politikus hangsúlyozta: – A pálinka készítése odafigyelést és szakértelmet igényel, megbecsülését tovább javítja, hogy az országgyűlés által elfogadott hungarikum törvény az elsők között ismerte el. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi tíz évben a pálinkafőzés és a pálinkafogyasztás sokat formálódott. Az emberek pálinka iránti igényessége, minőséggel szembeni elvárása jelentősen nőtt és újra divatba jött a gyümölcsből készült párlat.

Úgy vélte, sokat változott a pálinka megítélése az ország uniós csatlakozását követően az EU-ban is. Megemlítette, hogy a „pálinka” és „törkölypálinka” elnevezés is kizárólag a Magyarországon előállított gyümölcspárlatokra használható, illetve további nyolc, meghatározott földrajzi területen előállított pálinka is az unió területére kiterjedő földrajzi árujelző oltalmát élvezi. Az államtitkár kitért arra is, hogy tavaly 110 kereskedelmi főzde 744 ezer 547 hektoliterfok pálinkát készített, a bérfőzők 8 millió 257 ezer 211 hektoliterfoknyi pálinkát. Illetve azok, akik el kívánták adni az engedélyezett mennyiség feletti részt, 213 liter után fizettek adót az államnak. Szerinte ennél jóval többet adtak el nem hivatalosan idehaza.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke a tájékoztatón elmondta: a 2014. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny az ital legrangosabb hazai megmérettetése. Közölte: hétfőn és kedden mintegy 50 főzde 335 mintáját bírálják el, amelyek között megtalálhatók a klasszikus körte, barack vagy szilva mellett az olyan különlegességek is, mint a berkenye, a som vagy a galagonya pálinka. A verseny eredményhirdető gáláját június 19-én a Mezőgazdasági Múzeumban tartják. Lakatos Márton, a Madarasi Pálinkaház tulajdonosa is a zsűritagok között foglalt helyet. Lapunknak elmondta, hogy többségében jó minőségű mintát kóstolt, a sajátját senki sem minősíthette, egymással a zsűritagok nem egyeztetethettek.<

Kövessen minket a Facebookon is!