Kultúra 2016. december 7. 11:30 Forrás: aegondij.hu

Aegon-díjra jelölték Szász Andrást

Képgaléria
Aegon-díjra jelölték Szász Andrást
A Kráter Kiadó a nagyváradi születésű, mintegy harminc éve Kiskunfélegyházán élő Szász Andrást jelölte az Aegon Művészeti Díjra.

Az Aegon Magyarország Zrt. 2017-ben is kiosztja az Aegon Művészeti Díjat, az értékes irodalom népszerűsítése érdekében. A díj továbbra is az elmúlt év legkiemelkedőbb szépirodalmi alkotásának szerzőjét jutalmazza. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2017. április 5-én kerül sor, ahol a díjat elnyerő mű szerzője nettó hárommillió forint összegű elismerésben részesül.
 

Kik jelölhetnek?

A díjra kizárólag a magyarországi könyvkiadók által megküldött lista alapján, a szakmai zsűri jelölhet művet. (Minden zsűritagnak lehetősége van 1-1 további könyvet jelölnie.)
 

Mi a jelölés alapvető kritériuma?

Jelölni lehet magyar nyelven megírt, december 1-je és december 31-e között első alkalommal megjelenő és Magyarországon könyvárusi forgalomba kerülő szépirodalmi műveket és alkotóikat.
 

Milyen könyveket lehet jelölni?

  • Regényt
  • Egyazon szerző novelláinak vagy publicisztikáinak gyűjteményét tartalmazó kötetet,
  • Egyazon szerző verseskötetét,
  • Egyazon szerző drámakötetét,
  • Kizárólag olyan művek kerülhetnek a jelölt listára, amelyek szerzője a jelölési határidő lejártakor (december 15-én) élő magyar szerző.
  • Korábban már díjazott szerző új könyve is jelölhető a díjra.
     

Hány művet javasolhatnak a kiadók?

A kiadók javasolhatják a kritériumoknak megfelelő összes saját címüket. A szépirodalmat rendszeresen megjelentető kiadóknak a kiíró szakmai partnere felkérő levelet küld. A jelölés azonban ettől függetlenül is nyílt.
 

Hogyan lehet jelölni?

A jelöléseket kizárólag a www.aegondij.hu oldalon elérhető regisztrációs lap kitöltésével lehet benyújtani december 15-éig.
 

A pályázatok elbírálásának módja

A díj odaítéléséről héttagú (1 elnök és 6 tag) független, tekintélyes szakemberekből álló zsűri dönt. A zsűri összetétele a díjátadás sajtótájékoztatóján válik nyilvánossá.
 

Döntés

A zsűri összetétele a zsűritagok számára is titkos, csak az ülés alkalmával ismerik meg egymást. Az addigi szavazásnak csak az összesített eredményét ismerik meg, a konkrét pontokat nem. A döntést nem többségi szavazással, hanem konszenzussal hozzák meg. A zsűri szükség esetén egynél több ülést is tarthat.
 

A jelöléshez három dolgot szükséges letölteni

  • Címlapkép, lehetőség szerint nagy felbontásban
  • Rövid tartalom (a fülszöveg tökéletesen megfelel)
  • Az író portré fotója
  • Az összes képet ékezet- és szóközmentes névvel kell feltölteni.



Szász András 40 évesen lett újságíró. Korábban nem foglalkoztatta az írás, de akkor rákapott. Tíz könyve megjelenésén volt túl, amikor 2010-ben megkapta a Pilinszky-díjat. Dokumentumkötetei, publicisztikái után 2011-ben jelent meg az első novelláskötete, amit 2014-ben követett a második. 2015-ben készült el a regénye, amely idén jelent meg.
 

 

Kövessen minket a Facebookon is!