Közélet 2016. december 26. 13:30 Forrás: hvg.hu - Windisch Judit

Ingyenfuvar a kórházból - országos akcióvá növi ki magát az ötlet

Ingyenfuvar a kórházból - országos akcióvá növi ki magát az ötlet
Egy szegedi taxis kitalálta, azzal segít a szegényebb családokon, hogy a karácsonyi ünnepekre ingyen hazaviszi a gyereküket a kórházból, vagy ha ez nem megoldható, a szülőket viszi be. Az ötlet elkezdett terjedni, mára több mint 300 ember csatlakozott.


„Sokáig mentősként dolgoztam, láttam a gyerekek arcát, akiknek bent kellett maradniuk a kórházban karácsonykor, mert a családnak nem volt pénze kis időre hazavinni őket. Egy kislány arca különösen megmaradt, állt az ablak előtt, és nézett kifele, mintha az angyalt várná, hogy repítse haza” – mondja Berinszki Zoltán szegedi taxis, aki kitalálta, az ünnepek alatt azzal segít a szegény családoknak, hogy hazafuvarozza a gyereket a kórházból ingyen. Vagy be a szülőket, ha a gyerek olyan rosszul van, hogy nem engedik haza.

Van is már egy konkrét útja: egy 2,5 éves kisfiúhoz szállítja be a szüleit szenteste. Egyéni kezdeményezésként indult, országos akcióvá nőtte ki magát Berinszki akciója. Létrejött egy Facebook-csoport, a Taxisok a gyerekekért, már több mint 340 ember ajánlott segítséget a fuvarozásban. 12 megyéből jelentkeztek (Pest, Csongrád, Tolna, Borsod, Komárom, Somogy, Hajdú, Fejér, Baranya, Zala, Szabolcs, Bács), taxisok és magánszemélyek egyaránt.

Már két fuvarjuk volt, egy 3 és fél hónapos gyereket és egy újszülöttet szállítottak, az édesanyákkal együtt.

Orvosi engedély és szülő nélkül nem visznek gyereket – mondja Berinszki Zoltán, ahogy fertőző vagy instabil állapotban lévőket sem. Utóbbiakat ráadásul csak mentővel lehet szállítani. A betegszállító nem egy gyors megoldás – egy anyuka mesélte, hogy az epilepsziás gyerekével több mint 7 órát kellett várniuk.

A felajánlások és az igénykérések is a Taxisok a gyerekekért Facebook -soportban futnak össze. Többen 80-100 kilométeres távokat is vállalnak, más azt írta, „Budapest és a világ vége között bárhol, 18 óra után.”

A nem taxiként működő autóknál a gyerekülés kötelező, erre is érkeznek felajánlások a csoportban. Az idő sürget, így sok mindent nem tudnak intézni – például kiplakátolni a kórházakban a lehetőséget. A logisztikába beszáll az Európai és Nemzetközi Nonprofit Szervezet is. Ennek elnöke, Sabján Imre azt mondja, a teljes jogi hátteret biztosítják az akcióhoz, és ha érkeznek felajánlások, azt is ők koordinálják majd.

Jogilag a konstrukció támadhatatlan, hiszen itt a magánszemélyek sem ellenszolgáltatásért szállítanak, azonban vannak nyitott kérdések. Például meg kellene oldani, hogy szülő nélkül is elengedjék a gyereket a kórházból, mert van, aki nem tudja kifizetni az odautat sem, se vonattal, se más tömegközlekedési eszközzel. Egy telefonra nem adják ki a gyereket, ahhoz minimum a szülőtől származó írásos nyilatkozatra van szükség.

Az biztos, hogy egyedül nem utazik gyerek a kocsiban, Sabján Imre védőnőkkel és betegjogi képviselőkkel egyeztet arról, hogyan lehetne megoldani ezt a kérdést. Most készül egyébként egy szabályzat is, amit minden önkéntesnek be kell tartania.

„Ez egy nagyon új kezdeményezés, nagyon sok feladatot kell megoldani, hogy minden megfelelően menjen.”

Berinszki Zoltán azt mondja, az ünnepek után is vállalna jótékonysági fuvarokat, „bakancslistás” kérések megvalósulásába segítene be egy-egy fuvarral, vagy például nyáron onkológiai kezelésen lévő gyerekeket szállítana vadasparkba, játszótérre. Azt mondja, személy szerint semmilyen támogatást nem fogad el, volt, amit már vissza is utasított.


Fotó: Berinszki Zoltán Facebook-oldala




 

Kövessen minket a Facebookon is!