Kultúra 2014. január 7. 15:19

ART TURKA - Mint szellemi központ

Képgaléria
ART TURKA - Mint szellemi központ
Bizony jólesett leülni az év kezdetén a szilveszter utáni takarítás csendjében az ART TURKA helyiségében és egy kicsit visszarévedni ennek a helynek az elmúlt esztendőben betöltött szerepére. Az alábbi sorok ennek az emlékezésnek adnak helyt.

Az ART TURKA kifejezés a művészet és a legközismertebb szóval turkálás (lásd használt ruhák) összekapcsolásából született, lényegében az alkotók különböző szintű művei közti válogatást jelenti.

És ha már néhány éve megszületett ezen kifejezés egyre jobban szét is terjedt, de már így egybeolvasva ARTURKA. Máris becézik a Félegyháziak s jól tudjuk becézni csak azt szokták, amit megkedveltek az emberek, amire szeretettel néznek, ami kedves számukra.

Nos ez a hely, Kiskunfélegyháza egyik legjelentősebb művészeti szellemi központjává nőtte ki magát, ahol nap mint nap összegyűlhet – össze is gyűlik – a félegyházi polgár. Ahová bejön az érdeklődő és rácsodálkozik azokra az alkotásokra, melyek itt láthatók. Bizony nem lehet innen csak úgy néhány perc után futtában távozni, s nem csak azért, mert mennyiségileg is nagyon sok műtárgy található itt, hanem ha meg akarunk valamit érezni e tárgyak árasztotta miliőből, akkor erre időt kell áldozni. Lehet, hogy már a belépés pillanatában megakad a látogató szeme egy-egy neki tetsző alkotáson, de lehet, hogy csak hosszabb keresés, válogatás „turkálás” vezet oda, hogy ráakadjon az érdeklődő egy kincsre, egy olyan kis képre, plasztikára, vázlatra, ami számára érték.

Természetesen egészen másként, mint egy kulturális közintézményben egy könyvtárban egy múzeumban vagy egy művelődési központban.

Mert az ART TURKÁT igen is számon tartják a polgárok.  Ez a hely tökéletesen alkalmas arra is, hogy félretéve a különféle kifejezési formákat, elképzeléseket minden alkotó bekapcsolódhasson  ebbe a pezsgő, színes kavalkádba, hogy együtt teremtsék meg azt, amit Félegyháza művészeti életének nevezünk. Közben el lehet merülni a művészetek világában, de lehet beszélgetni, világot megváltani, vagy csak a művészet szabad levegőjéből mélyeket szippantani.

Az itteni légkör nem egy merev, protokolláris világot jelez-elég csak ránéznünk a rendkívül szuggesztív, kreatív kirakatokra az már sejteti, hogy inkább valamiféle lazább, kellemes hangulatot árasztó helységbe lépünk.

Reméljük, hogy ez a nagyszerű helyiség 2014-ben is betölti küldetését.

                                                                                                                                 R.F.

Kövessen minket a Facebookon is!