Gazdaság 2017. január 17. 10:15 Forrás: kamaraonline.hu

Pusztított a fagy a kártevők között

Pusztított a fagy a kártevők között
A januári hideg időjárás alaposan megtizedelte az utóbbi években jelentősen elszaporodott rovarfajokat. A gyümölcsfák azonban veszélyben vannak.


A hetek óta tartó kemény hidegnek köszönhetően a szántóföldeken és a kertészetekben pusztító rovarok és rágcsálók száma is csökkenhet. Míg ősszel az ország több pontján is újabb pocokinváziótól tartottak a gazdák, a napokon át tartó, mínusz 20 fok közeli hőmérséklet megakadályozta a rágcsálók elszaporodását, ahogyan a délről érkező rovarállományt is megtizedelte az extrém időjárás.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Magyar Időknek elmondta: az utóbbi években egyre nagyobb gondot okoztak a kertészetekben a különböző moly- és levéltetvek, emellett jelentősen elszaporodtak a délről érkezett vándorpoloskák is. Mivel egyelőre nem lehet megfelelően védekezni a poloskák ellen, így az elmúlt időszakban nagyon elterjedtek hazánkban is.

Míg korábban csak kellemetlenséget okoztak ezek a rovarok, tavaly már mérhető gazdasági kárt hagytak maguk után. Esetükben szinte biztos, hogy tavasszal kevesebb egyed jelenik majd meg a földeken, a megcsappant szaporulatnak köszönhetően pedig remélhetőleg év közben is kevesebb poloskával kell majd megküzdeniük a gazdáknak. Vélhetően darázsból is kevesebb lesz idén, a gyümölcsösökben kárt tevő rovarok esetében ugyanis a darázskirálynők csupán egy-két keményebb fagyos napot bírnak ki, majd elpusztulnak.

A zord időjárásnak árnyoldalai is vannak, elsősorban a csonthéjas gyümölcsfák és a szőlőültetvények vészelik át nehezebben ezt az időszakot. 

Kövessen minket a Facebookon is!