Kitekintő 2014. június 1. 16:30 Forrás: orientpress.hu

A GPS menet közbeni használata is szabálysértés

A GPS menet közbeni használata is szabálysértés
A mobiltelefonok alkalmazásainak menet közbeni használata legalább öt, legfeljebb ötvenezer forint nagyságú lehet, helyszíni bírság esetén.Ez azonban dugóban állás esetén nem tiltott tevékenység. Jámbor István, az ORFK közlekedésrendészeti osztályának vezetője a Gazdasági Rádiónak elmondta, a telefonálás ezután is minden esetben szabálysértésnek minősül, aminek ellenőrzését most fokozottabban végzi a rendőrség.

Jámbor István elmondta, a KRESZ tartalmaz egy speciális mobiltelefonok használatára vonatkozó szabályt . Ez azt mondja, hogy gépkocsi vezetője menet közben nem használhat kézben lévő telefont, ezen túlmenően kimondja azt is, hogy a kétkerekű továbbá a gépkocsinak nem minősülő három kerekű jármű vezetője sem használhat mobiltelefont menet közben kézben, de ez utóbbiak még a forgalmi okból történő megállás során sem használhatják a telefonjukat.Ugyanakkor a KRESZ–nek van egy általános szabálya is.

Aki a közlekedésben részt vesz köteles úgy közlekedni, hogy a személy és vagyonbiztonságot nem veszélyeztesse.A büntetés nagysága, helyszíni bírság esetén 10 ezer forint, ha a jármű vezetője ezt nem fogadja el, és szabálysértési eljárás indul akkor 20 ezer forint a bírság.Az egyéb veszélyeztető eszközök használata, pl: navigációs berendezés kezelése esetén a büntetés nagysága 5 és 50 ezer forint között lehet helyszínen. Szabálysértési eljárás során 5 és 150 ezer forint közötti a büntetés mértéke.

Kövessen minket a Facebookon is!