Kultúra 2017. január 28. 09:30

Minősített Könyvtár lehet a félegyházi

Képgaléria
Minősített Könyvtár lehet a félegyházi
Napjainkban jelentősen változnak az olvasók igényei. A technika fejlődése kínálta lehetőségek és a használói elvárások a könyvtárakat új feladatok elé állítják. Az olvasó ma már nem csupán egy adott könyv kölcsönzéséért látogatja meg a bibliotékát, hanem fontosnak tartja azt is, hogy gyorsan, pontosan hozzájuthasson a számára szükséges információkhoz, részt vehessen kulturális rendezvényen, vagy akár beiratkozzon számítógépes képzésre.


A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár kötelességének tartja, hogy minden könyvtárhasználó számára teljes körű, hatékony és korszerű szolgáltatásokat nyújtson – nyilatkozta Kállainé Vereb Mária, az intézmény igazgatója, majd hozzátette, hogy a XXI. századi elvárásoknak megfelelően folyamatosan fejlesztik a könyvtárat.
Hangsúlyozta: - Intézményünk tervszerűen, azaz meghatározott szakmai elvek és célok szerint működik. Könyvtárunk munkatársai törekednek a használók igényeinek minőségi ellátására, ezért a közeljövőben véleményüket kérjük szolgáltatásainkról, és kíváncsian várjuk ötleteiket, javaslataikat, panaszaikat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma minden évben pályázatot hirdet a Minősített Könyvtár cím elnyerésére. Ezt az elismerést a kiemelkedő teljesítményt nyújtó intézmények vehetik át a magyar kultúra napján díszoklevél formájában. Az ehhez szükséges szakmai felkészülést a Nemzeti Kulturális Alap (www.nka.hu) támogatja. Dr. Skaliczki Judit és Zalainé dr. Kovács Éva, a minőségirányításban jártas, tapasztalt szakemberek öt alkalomból álló előadássorozatukkal segítették a könyvtárosok ismereteinek bővítését.

Zalainé dr. Kovács Éva, a Szent István Egyetem nyugalmazott könyvtárigazgatója hangsúlyozta, hogy legfontosabb a szemléletváltás. El kell szakadni az állományközpontú látásmódtól – mondta a szakember, majd kifejtette, hogy 15–20 évvel ezelőtt a könyvtárakat a könyvállomány nagyságával, összetételével jellemezték, most pedig az került előtérbe, milyen szolgáltatásokat tudnak nyújtani a használóknak. A szolgáltatás legyen minőségi, javítsunk munkánkon, mert javítani mindig lehet – tette hozzá.

A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár munkatársai remélik, hogy mindennapi munkájukba beépül a teljes körű minőségirányítási szemlélet, valamint bíznak abban, hogy az NKA pályázata révén szerzett elméleti és gyakorlati tapasztalatok elsajátításával három év múlva elnyerik a Minősített Könyvtár címet.

V. K.




 

Kövessen minket a Facebookon is!