Kitekintő 2014. június 2. 17:52

Díjeső a kecskeméti GAMF csapatának

Képgaléria
Díjeső a kecskeméti GAMF csapatának
A Kecskeméti Főiskola GAMF csapata volt a legnagyobb sztár az energiatakarékos járművek versenyén, a franciaországi Toulouse-ban. Az EducEco a második legnagyobb üzemanyag-fogyasztási verseny Európában, amelyen főiskolás, egyetemista csapatok mutatják be minél kisebb fogyasztású saját tervezésű, építésű járműveiket.

2434 km/1 liter fogyasztással a Kecskeméti Főiskola Megaméter nevű járműve szerezte meg az első helyet a prototípus benzines kategóriában, de a csapat elhozta a prototípus kategória nagydíját, és két különdíjat is kapott a designért és a technikai innovációért. A Kecskeméti Főiskola GAMF csapata már a negyedik járművét építette erre a versenyszezonra. Több fejlesztést is végrehajtottak, amelyek a dugattyút, a hajtórudat, a kerékagyakat, az elektronikus motor- és járművezérlő rendszert érintették.

2010 óta minden évben tökéletesítették a technológiát, így jutottak el az 1588 km/1 literes fogyasztástól a 3082 km/1 literes fogyasztásig. Ezt az eredményt, amellyel bekerültek a világon a 3000-es határt átlépők szűk „klubjába”, 2013 augusztusában érték el a finnországi Nokiában, versenypályán. Az idei rotterdami Shell Eco-marathonon 2096 km/1 liter teljesítménnyel zártak, ami a dobogó harmadik fokára volt elég, technikai fejlesztéseiket viszont innovációs különdíjjal ismerték el.

Az EducEco-ra a javítás reményével indultak el. A Toulouse-ban május 30-án és 31-én megrendezett EducEco elnevezésű versenyen összesen 12 kategóriában versenyeztek a járművek, ebből hat a prototípus kategória az üzemanyag-használat szerint. A verseny a városban kialakított utcai pályán folyt, ami nem könnyítette meg a csapatok dolgát, és nem kedvezett az időjárás sem. A kecskeméti főiskolások saját csúcsukat nem tudták megközelíteni – utcai pályán erre egyébként is kicsi az esély–, de a 2434 km/1 literes eredménnyel mintegy 800 km-rel előzték meg a második helyezettet, a további indulók pedig nem tudták elérni az 1000 km/literes teljesítményt sem.

Az összes prototípus – mind a hat kategóriában – között a GAMF csapat futotta a legjobb eredményt, így elhozhatták a prototípus nagydíjat is.  A kecskemétieké lett ezen túl a design díj és a technikai innovációs díj is.

A csapat idén nyáron ismét visszatér a finnországi Nokiába, ahol eddigi saját legjobb eredményüket futották az ottani versenyen. A vándorserleget vissza kell vinniük, hogy átadhassák az idei nyertesnek, de bíznak benne, hogy a kupa újra Kecskemétre kerül majd.

Kövessen minket a Facebookon is!