Gazdaság 2017. február 3. 08:05 Forrás: kamaraonline.hu

Lesz tojás, csak nem annyi és drágábban

Lesz tojás, csak nem annyi és drágábban
A januári áfacsökkentés óta 15-20 százalékkal több tojást adnak el a hazai kereskedelmi láncok, mint egy évvel korábban. A madárinfluenza ugyanakkor még mindig jelentős hatással van a termelésre.


Jelentős áremelkedést mért januárban a statisztika a tojás hazai piacán: az előző évhez képest 14 százalékkal emelkedtek az átvételi árak. Hetenkénti bontásban már nem ennyire drasztikus az árváltozás, december utolsó hetéhez képest kicsit még olcsóbb is lett a tojás az év első heteiben.

A következő időszakban viszont újra felfelé indulhatnak az árak – tudta meg a Magyar Idők. Mindennek hátterében a november óta tomboló madárinfluenza-járvány áll, amely már nemcsak a hazai, hanem az európai unió más tagállamaiban működő baromfitelepek működését is megnehezíti.

Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) elnöke elmondta: a madárinfluenza nagy hatással van az ágazat működésére, a járvány jelenléte pedig jelentős árfelhajtó hatással bír nemcsak itthon, hanem egész Európában.

A betegség hazai megjelenése óta az állomány 10-15 százalékától kellett megszabadulniuk a termelőknek, a kényszervágások mellett pedig az érintett telepeken az is gondot okoz, hogy nem nevelhetnek új szárnyasokat.

– Decemberben ennek még nem volt érezhető hatása a kiskereskedelemben, a karácsonyi szezonban gond nélkül ki tudtuk szolgálni a piaci igényeket – hívta fel a figyelmet a Tojásszövetség vezetője. Mint mondta, azóta jelentősen csökkent a kínálat, a termelők örülnek, ha sikerül teljesíteni a megrendeléseket.




 

Kövessen minket a Facebookon is!