Kitekintő 2017. február 2. 17:10 Forrás: travelo.hu

Meddig tart a tél?

Meddig tart a tél?
Február másodika jeles napnak számít a népi időjóslásban. A régiek megfigyelése szerint ugyanis e nap időjárásából következtetni lehet a tél hosszára. Ráadásul a hagyomány ezt a medvék előbújásával is összekapcsolja, így elvileg azt kell figyelni, hogy van-e árnyéka a medvének ezen a napon.

Fotó: MTI - Kovács Attila

A Fővárosi Állat- és Növénykertben évtizedek óta figyelik, hogy van-e ilyenkor árnyéka a medvéknek, sőt, az utóbbi kilenc évben, az ilyenkor megrendezett Mackófesztivál keretében külön programként szervezik meg a medveárnyék-észlelést.

Az idei medveárnyék-észlelésre február 2-án, délelőtt került sor. A meghirdetett eseményen kíváncsi gyereksereg figyelte, mi fog történni. Tibort és Romulust, a két kamcsatkai barnamedvét 11 órakor engedték ki a sziklabarlangból a kifutóba. A borús idő miatt azonban jól láthatóan kirajzolódó árnyékuk egyáltalán nem volt, így a medveárnyék-észlelés azzal az eredménnyel zárult, hogy a medvék nem látták meg az árnyékukat – tudtuk meg egyenesen az Állatkertből. A népi megfigyelések szerint ez arra utal, hogy a tél már nem tart sokáig, és hamarosan beköszönt a tavaszias időjárás.

A hosszú távra szóló előrejelzésekben persze még a modern meteorológia eredményeinek felhasználásával is igen sok a bizonytalanság. A Fővárosi Állat- és Növénykert tapasztalatai szerint egyébként a medvék árnyékára alapozott időjóslás alig több, mint az esetek felében válik be. Vagyis az eredmény nem sokkal jobb, mint ha például érme feldobásával próbálnánk megtippelni, hogy rövid vagy hosszú télre kell-e számítanunk.

 

Kövessen minket a Facebookon is!