Kitekintő 2014. június 4. 10:58 Forrás: baon.hu

Olajat és földgázt keresnek

Olajat és földgázt keresnek
A TDE Services Kft. geofizikai méréseket végez Kecskemét, Tiszaalpár, Lakitelek, Tiszakécske, Szentkirály, Nyárlőrinc, Városföld, Kunszállás, Kiskunfélegyháza, Jakabszállás, Helvécia, Fülöpjakab településeken a MOL Rt. megbízásából. A szeizmikus mérésekkel szénhidrogén (kőolaj és földgáz) telepeket kutatnak, várhatóan augusztus 31-ig.

A mérések előtt érzékelő kábeleket fektetnek le utcákon, utakon, külterületeken. A kábelek mentén rezgésérzékelő eszközöket helyeznek el, amelyek az apró rezgéskeltőket kötik össze a műszerekkel. A szeizmikus mérésekhez rugalmas hullámokat keltenek, amelyek a mélyből visszaverődve értékes információkat adnak a felszín alatti kőzetrétegek elhelyezkedéséről. Ezeket a hullámokat önjáró vibrátorokkal, vagy kis mélységű fúrólyukban robbantással gerjesztik. Így tudják a mélyben rejlő olaj- és gáztelepeket felfedezni.

A kivitelezést végzők munkájukkal kárt is okozhatnak, a földeken, ingatlanokon, de azt a MOL megtéríti. Az ezzel kapcsolatos bejelentést a 70/458-9212-es telefonszámon lehet megtenni. Előfordulhat az is, hogy a házak udvarába is bemennek, de ezt az ott lakók nem kötelesek elfogadni. Kérhetik azt, hogy ott ne helyezzenek el kábeleket. A kommunikáció kicsit nehézkes a szakemberekkel, mert magyarul nem tudnak, lengyelül beszélnek. A cég vezetői ígéretet tettek arra, hogy tolmácsot fognak alkalmazni. A mérésre használt eszközök csak geofizikai kutatásra használhatók, más számára értéktelenek, használhatatlanok. Az érzékelő kábelek és tartozékaik fémkinyerésre alkalmatlanok.

Kövessen minket a Facebookon is!