Gazdaság 2017. február 25. 08:15 Forrás: MTI

FruitVeB: átlagos volt tavaly a zöldség és gyümölcstermés

FruitVeB: átlagos volt tavaly a zöldség és gyümölcstermés
A zöldség-gyümölcs ágazat kibocsátása 2016-ban az előzetes becslések szerint értékben elérte a 280 milliárd forintot, 5–7 százalékkal haladva meg az előző évit – tájékoztatott a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB).


Mennyiségben a zöldség-gyümölcs ágazat együttes produktuma mintegy 2,766 millió tonna volt, amely átlagosnak tekinthető. A terméktanács közlése szerint tavaly mintegy 850 ezer tonna gyümölcs termett. Az alma 510 ezer tonnával közepes évet zárt. Az étkezési alma aránya nem érte el még az átlagosnak tekinthető 30 százalékot sem, elsősorban a jég és fagy okozta minőségi károk miatt. Meggyből előzetesen 65 ezer tonnát becsültek a szakemberek, de végül – a vártnál kisebb fagykár miatt – mintegy 85 ezer tonnát takarítottak be a termelők.

A gyümölcstermő terület 2-3 százalékkal nőtt 2016-ban 2015-höz képest. Jelentősen bővült a dió és a bodza területe, kisebb mértékben pedig a kajszié, a meggyé és cseresznyéé.

A szabadföldi zöldségek területe is növekedett, főleg a csemegekukoricáé, görögdinnyéé, sárgarépáé, petrezselyemé. A többi kultúráé nem változott vagy kissé csökkent. A betakarított mennyiség 1,5 millió tonna körül alakult.

A múlt év a hajtató kertészeknek sokkal kedvezőbb volt, mint a 2015-ös, mert kiegyenlítettebb volt a hőmérséklet (kevesebb volt a hőségnapok száma), így jobbak voltak a hozamok és a minőség is.

A hajtatásban növekedett a káposztafélék és salátafélék termelőterülete, valamint mennyisége is. A paprikánál, paradicsomnál a terület nem változott érdemben, de a korszerűsítéseknek köszönhetően tovább nőttek a hozamok. Így a hajtatott termékek mennyisége 430 ezer tonna körül alakult 2016-ban, ami mintegy 6 százalékkal volt magasabb az előző évinél - közölte a szervezet.

Tavaly a gyümölcsök termelői árai elmaradtak a várakozástól, míg a zöldségeknél főleg a korai időszakban magasabbak voltak. A tárolt növényfajoknál (hagymafélék, gyökérzöldségek) a vártnál alacsonyabb árak alakultak ki, ezt részben ellensúlyozták a magasabb hozamok. 

 

Kövessen minket a Facebookon is!