Gazdaság 2017. február 28. 11:45 Forrás: MTI

Gabonafélék: 5 százalékos áfakulcs?

Gabonafélék: 5 százalékos áfakulcs?
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja, ha 2018 után az Európai Unió nem engedélyezi tovább a fordított áfafizetést, akkor csökkentsék 5 százalékra a gabonafélék áfakulcsát, hogy így akadályozzák meg a feketegazdaság újbóli megerősödését – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.


A kamara elnöke rámutatott, ennek a lépésnek 150 milliárd forint lenne a költségvetési vonzata. Győrffy Balázs közölte: a fordított adózás előtti struktúra visszaállítása nagy visszalépést jelentene a gabona ágazatnak. A gabonaféléknél a fordított adózási rendszernek köszönhetően szinte nullára csökkent a fekete gazdaság, az EU jelenlegi szabályozása alapján azonban 2018. december 31-ével megszűnik ez a fajta adózás.

Győrffy Balázs kifejtette: a fordított adózás nem más mint a fordított áfa fizetési kötelezettség. Ez annyit jelent, hogy a vevő nettó áron vásárolja meg az adott terméket és neki, mármint a vevőnek kell a termék után befizetnie az áfát a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

A kamara elnöke példaként említette, ha egy őstermelő búzát termel, akkor a termény értékesítése után a termelő által kiállított számlán csak a nettó ár szerepel, amelynek nincs áfatartalma. Ez az adózási struktúra azért tisztítja a piacot, mert az árak nettó értékben mozognak.

A Földművelésügyi Minisztérium indítványozza a vadhús és halhús áfájának 5 százalékra mérséklését, az építőipar pedig lobbizik azért, hogy átmeneti intézkedés helyett állandó legyen az új lakások áfájának csökkentése.

 

Kövessen minket a Facebookon is!