Helyi hírek 2014. június 5. 09:38

Piacvezető a 10 éves Megaprofil - A siker felelősség is

Képgaléria
Piacvezető a 10 éves Megaprofil - A siker felelősség is
Tíz éves születésnapját ünnepelte a napokban a félegyházi székhelyű Megaprofil Kft. Az évforduló alkalmából rendezett ünnepséget a belga vezérkar és a cég hazai partnerei is megtisztelték jelenlétükkel. Raymund Trost, a cégcsoport vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte Csányi József ügyvezető érdemeit, akinek vezetése alatt az elmúlt tíz évben – a gazdasági válság dacára – piacvezető pozícióra tett szert a Megaprofil.

Tíz éves születésnapját ünnepelte a napokban a félegyházi székhelyű Megaprofil Kft. Az évforduló alkalmából rendezett ünnepséget a belga vezérkar és a cég hazai partnerei is megtisztelték jelenlétükkel. Raymund Trost, a cégcsoport vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte Csányi József ügyvezető érdemeit, akinek vezetése alatt az elmúlt tíz évben – a gazdasági válság dacára – piacvezető pozícióra tett szert a Megaprofil.

– Alig 30 évesen alapította a céget. Milyen előzmények után?

– Édesapám a Kiskun Cipőgyárban volt beruházási osztályvezető, majd a ZP Formular nyomdában ügyvezető-helyettes. Gyerekkorom számos élménye kötődik azokhoz a hétvégékhez, amikor magával vitt a munkahelyére. Amikor pályaválasztásra került sor, én állatorvos szerettem volna lenni, de apám azt mondta: „miután elvégezted a PG-t, azt csinálsz, amit akarsz…” Elvégeztem. Azután gépgyártás-technológus és számítástechnikus végzettséget szereztem, majd a GAMF-ra mentem. A gépészmérnöki diploma mellett szükségét éreztem egy átfogó közgazdasági szemléletnek, így – miközben óraadó informatika tanárként tanítottam a Platán és a Bankfalui általános iskolákban – közgazdász diplomát szereztem a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán.

– Céltudatosan haladt előre, vagy inkább a szerencse szárnyán?

– Ez is, az is. 12 éves voltam, amikor eldöntöttem, hogy el szeretnék jutni Amerikába. Ez komoly inspiráció volt számomra a nyelvtanulást illetően, így amikor 1997-ben, főiskolásként nyertem egy három hónapos ösztöndíjat Amerikába, már jól beszéltem angolul. Ez minden későbbi munkahelyemen döntő volt, hiszen manapság nehéz nyelvtudás nélkül érvényesülni. Először a MOL-nál kaptam munkát, ahol a munkaidőm nagy részét Angliában töltöttem, majd a Ganz-Röcknél, később a Masterfoodsnál dolgoztam. Ez utóbbi munkahelyemen komoly beruházási tapasztalatot szereztem. 2004-ben ismerkedtem meg és kötöttem barátságot Joris Ide-vel, aki gyakorlatilag két találkozás után ajánlotta fel, hogy alapítsuk meg a cégcsoport új tagját Magyarországon. Azt hiszem, ezt méltán nevezhetem szerencsének. Mégis inkább sorsszerűségnek tekintem. 2004-ben megalapítottuk a céget, a 2005-ös évet 170 millió forintos árbevétellel zártuk. Nem sokkal később zöldmezős beruházásként – egy kukoricamező helyén, másfél millió euro ráfordítással – megépült a gyár, és 2006-ban megkezdtük a termelést. Abban az évben 760 millió, 2007-ben másfél milliárd, 2008-ban pedig 2 milliárd forint felett volt a cég árbevétele. 2010-re a Megaprofil piacvezető cég lett Magyarországon a könnyűszerkezetes építőelemek tekintetében. Ma több tucat embernek adunk munkát.

– Minek tulajdonítja a sikert?

– Nagy előnye a cégcsoportnak, hogy csak mi gyártunk ezekből a termékekből teljes palettát. A mérnöki és a közgazdász szemléletmód mellett a korábbi munkahelyeken szerzett tapasztalatok adták az alapot, amire feleségem aktív közreműködésével fel tudtuk építeni a céget. Ő könyvelőként a pénzügyi kérdésekben segített nagyon sokat. A cég fejlődésével együtt én is folyamatosan változtam. Értek sikerek és kudarcok egyaránt, de hiszem, hogy ami nem öl meg, az megerősít. Az elmúlt évtizedben tudatosan alakítottam, formáltam, fejlesztettem magam a feladatokhoz.

– Milyen vezetői erényeket tart fontosnak?

– Mindenekelőtt meg kellett tanulnom kiengedni a kezemből bizonyos feladatokat. A 10 évből 7 telt el egy olyan csapat felépítésével, amely ma már önálló döntéseket tud hozni. Minden emberi kapcsolatban, így a munkában is nagyon fontosnak tartom az őszinteséget. Az egyenes beszéd nálam a kommunikáció alapja. De minden körülmények között tartom magam édesapám tanításához is – legyen szó családi kötelékről, barátságról, vagy éppen munkakapcsolatról – miszerint emberekkel bánni csak úgy érdemes, ha közben mindenki meg tudja őrizni a méltóságát. Szerencsés ember vagyok, mert szüleimtől szigorú értékrendet kaptam útravalóul, családommal és baráti körömmel pedig folyamatosan arra ösztönözzük egymást, hogy még jobban tegyük a dolgunkat, még többet hozzunk ki a képességeinkből. Ezt várom el a két lányomtól is.

– Hogy telik egy átlagos napja?

– 4 körül kelek, bekapcsolom a laptopomat és előkészítem a napot. 7 óra körül bejövök dolgozni, vagy elindulok tárgyalni. Ha itthon vagyok, a feleségemmel ebédelek. Nagyszerű asszony. Miközben több vállalkozásban helytáll, az ő érdeme annak a stabil családi háttérnek a megteremtése, ami minden körülmények között biztonságot és inspirációt nyújt számomra. Hetente háromszor futok, szabadidőmben teniszezek, vadászok, de semmi sem pihentet úgy, mint ha egy könyvvel a kezemben élvezhetem a napfényt a kertben ülve.

– Mi motiválta, hogy megalapítsa a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesületet?

– Barátaim szerint javíthatatlan idealista vagyok: folyton annak a lehetőségét keresem, mit tehetnék azért, hogy egy kicsit még jobbá váljon a szűkebb és tágabb környezetem. Hiszem, hogy felelősséggel tartozunk egymásért mi, akik egy országban, egy városban élünk, dolgozunk. Mindannyiunk életében eljön a pillanat, amikor fel kell vállalni ezt a felelősséget, amikor a minket körülvevő tágabb közösség felé kell fordulni. Az én életemben ennek a folyamatnak az egyik fontos állomása volt a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület megalakulása, amely kereteket teremt ahhoz, hogy sok, hasonló értékrend mentén dolgozó vállalkozóval, félegyházi civillel gondolkodjunk együtt Kiskunfélegyháza és térsége felvirágoztatásáért.

                                         

                                          x x x x x x x x x x x x x x x x x x

A Joris Ide csoport

A bevonatos acéltermékeket gyártó Joris Ide Részvénytársaság 1985-ben alakult Belgiumban. Termékeiket ma Európa 8 országában, 18 gyáregységben, több mint 1.000 alkalmazott gyártja, és világszerte 25 országban vásárolják. Éves áruforgalmuk meghaladja a 450 millió EUR-t

                                         x x x x x x x x x x x x x x x x x x

 

Megaprofil Magyarország Kft.

A kiskunfélegyházi székhelyű Megaprofil Magyarország Kft. 2004 óta van jelen a piacon. Magyarország, Szlovákia, Csehország és Ausztria piacait látja el, 2010 óta hazánk piacvezető cége a könnyűszerkezetes építőelemek (szerkezeti szelemenek és profilok, tető és falprofilok, a kőzetgyapotos és habos szendvicspanelek, homlokzatborító kazettarendszerek, szegőelemek, cserepes lemezek és egyéb kiegészítők) tekintetében.

(X)

 

Kövessen minket a Facebookon is!