Kistérség 2017. március 1. 07:00 Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Segítséget kér egy pálmonostori család

Segítséget kér egy pálmonostori család
János dolgozni ment ki, de pár napra rá agyvérzést kapott. Ha nem tudják összeszedni a hamvasztás költségeit, egy ottani temetőben kell nyugodnia.


János és Mónika a Bács-Kiskun megyei Pálmonostorán éltek három gyermekükkel, halmozottan nehéz körülmények között. A férfi eddig gyesen volt a legkisebb, 2 éves gyerekkel, párja pedig eladóként dolgozott, havonta alig 70 ezer forintos fizetésért. A mindennapi megélhetésre is alig volt pénzük, ráadásul leromlott állapotú házukat is sürgősen fel kellett újítaniuk, ezért nemrég hosszas vívódás után úgy döntöttek: János néhány hónapra kimegy dolgozni Angliában élő testvéréhez, hogy az ottani sokkal magasabb bér hazaküldésével támogassa családját.

Január végén ült repülőre, meg is érkezett, de sajnos nem sokkal a leszállás után tragédia történt: agyvérzést kapott. Nem volt semmilyen látható előjele. Talán a repülőút hozta ki belőle, illetve stresszesebb is volt az utóbbi időben – találgatja az okokat Mónika. A helyzetet még kilátástalanabbá tette, hogy nem volt utasbiztosítása, mivel a rákövetkező napon már dolgoznia kellett volna. A társadalombiztosítását pedig még nem intézték el addig.

Bár a férfit azonnal kórházba szállították, nem tudtak segíteni rajta: másnap jött egy újabb stroke, aminek következtében az orvosok már csak azt tudták megállapítani, hogy agyhalott lett. Tehát a többi szerve tovább funkcionált, de az agy összes működése végérvényesen és visszafordíthatatlanul megszűnt.

A család ezután nehéz döntést hozott: hozzájárultak, hogy lekapcsolják őt a lélegeztetőgépről, egészséges szerveit pedig felajánlották donorcélokra. Ezért cserébe a kórház átvállalta a vizsgálatok és az ápolás milliós nagyságrendű költségeit. Azonban jött az újabb probléma: a hamvasztás, aminek nagyjából 450 ezer forintos díját a hozzátartozók képtelenek saját forrásból előteremteni.

Mónika elmondása szerint segítséget kért a Külügyminisztériumtól és a helyi magyar konzulátustól is (hiszen például a veronai buszbaleset után hangsúlyozták: mindenkinek segítenek) - de hiába. Elutasították őt, ahogy a Vöröskeresztnél is sikertelenül próbálkozott. Még arra sem biztosítottak lehetőséget, hogy utólag, részletekben törleszthesse az összeget.

A határidő pedig szorít: most szerdán vagy csütörtökön sor kerül a hamvasztásra, addig kellene az összeget előteremteni. Ha nem sikerül, János hamvait egy helyi temetőben helyezik majd el a brit állam költségén, ami lényegében lehetetlenné teszi, hogy valaha haza tudják szállítani.

Most az összes hazai és angliai kapcsolatukat latba vetve próbálnak kölcsönöket kérni, hogy mégiscsak összejöjjön a szükséges pénz. "Arra gondolni sem merünk, hogy nem sikerül, és kint temetik el" – mondja Mónika.

A család bármekkora anyagi segítséget nagy köszönettel fogad azoktól, akik úgy érzik, támogatnák őket. A bankszámlaszám a következő: 51700069 - 15273288 (Balázs Mónika), telefonon pedig a 06 70 668 1007-es számon léphetnek vele kapcsolatba.

 

Kövessen minket a Facebookon is!