Gazdaság 2017. március 2. 10:15 Forrás: agroinform.hu

7 milliárd forintos kár, több mint 3 milliárd leölt baromfi

7 milliárd forintos kár, több mint 3 milliárd leölt baromfi
A madárinfluenza hatalmas közvetlen és közvetett károkat okozott a baromfi ágazatnak. A kormány eddig 3 milliárd forint kártérítést fizetett ki a károsult állattartóknak.

Fotó: Europress

„A madárinfluenza első tanulságairól” címmel tartott szakmai fórumot a hazai baromfiágazat vállalkozásai számára a Baromfi Termék Tanács, a Baromfi-egészségügyi Társaság, valamint a Baromfiágazat szakfolyóirat.

Zsigó Róbert, az FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára megnyitó beszédében biztosította a madárinfluenza-járvány sújtotta baromfitartókat arról, hogy a kormányzat megadja a szükséges támogatást az ágazat mielőbbi talpra állításához. Ehhez kártalanítási pénzügyi keret, jövedelempótló és munkahelymegőrző támogatás áll rendelkezésre.

A rendezvényen dr. Bognár Lajos országos főállatorvos a H5N8 vírus tavaly novemberi megjelenése óta eltelt időszak szakmai tapasztalatait foglalta össze. A madárinfluenza Magyarországon eddig 233 állattartó telepet fertőzött meg, ami miatt 3,2 millió baromfit kellett kényszerből leölni és megsemmisíteni. A vadmadarak által terjesztett vírus emberre nem veszélyes, ugyanakkor a becslések szerint eddig mintegy 7 milliárd forint közvetlen kárt okozott a baromfiágazatnak, melyből a kormány eddig több mint 3 milliárd forintot kifizetett.

A legfőbb cél a járvány teljes megállítása, az újabb kitörések megakadályozása. Az azonnal meghozott járványvédelmi intézkedéseket kiegészítette a 3/2017 számú határozat, amely minden baromfitartó számára kötelező, szigorúbb járványvédelmi, állat-egészségügyi, valamint higiéniai előírásokat fogalmazott meg.

Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója az országos főállatorvos intézkedésével egyetértve felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar baromfiágazat a krízishelyzetből csak fokozott állami szerepvállalással tud kilábalni. A hazai baromfiipar az elmúlt évtizedekben töretlen fejlődést produkált, a vállalkozások döntően magyar kézben vannak, az ágazat éves szinten 500 milliárd forint termelési értéket állít elő.

A Baromfi Termék Tanács reagált a fórumon elhangzottakra. A BTT szerint a kártalanítások és a de minimis támogatások önmagukban nem alkalmasak a gazdasági károk kompenzálására. A terméktanács úgy véli: ezeken felül arra is komoly erőfeszítéseket kell tenni, hogy a vágó- és feldolgozóüzemek munkahelyeit is meg lehessen tartani, mert – ahogy fogalmaznak – enélkül a víziszárnyas termékpálya újraindulása nem lehetséges.

Nem rég még arról számolt be a piacesprofit.hu, hogy márciusban feloldhatják a madárinfluenza járványzártugyanakkor a vírus még mindig több helyen okozott megbetegedéseket a vadmadarak között, ami további kockázatot jelent a baromfitartók számára. Múlt héten tízezer fácánt, a teljes állományt kellett megsemmisíteni az abádszalóki Hubertus Vadásztársaságnál, Zala megyében pedig elhullott hattyúkban mutatták ki a a madárinfluenza H5N8 típusát.


 

Kövessen minket a Facebookon is!