• Kezdőlap
  • Hírek
  • Gazdaság
  • Milliárdos fejlesztéssel húsz új munkahelyet teremt Félegyházán a Kunplast-Karsai Zrt. - videóval
Gazdaság 2017. március 9. 13:15

Milliárdos fejlesztéssel húsz új munkahelyet teremt Félegyházán a Kunplast-Karsai Zrt. - videóval

Képgaléria
1,39 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházást hajt végre kiskunfélegyházi üzemében a  Kunplast-Karsai Zrt., amit 692 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással segít a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ez a harmadik félegyházi vállalat, amely a kormány Nagyvállalati Beruházás Támogatási Programja keretében jut jelentős fejlesztési forráshoz. 2016 februárjában 480 millió forint vissza nem térítendő támogatásról szóló tanúsítványt adott át Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Gulyás Istvánnak, a Félegyházi Malom Kft. tulajdonosának, tavaly decemberben pedig az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója, dr. Horváth Sándor vehette kézbe a 402 millió forintos vissza nem térítendő támogatásról szóló okiratot, ugyancsak a minisztertől. Ennek révén a három vállalat összesen 3 milliárd forintot meghaladó fejlesztéssel, jelentős gazdasági potenciállal és új munkahelyekkel gazdagítja Félegyházát.

 

A műanyag-feldolgozással, fémmegmunkálással és szerszámgyártással foglalkozó cég támogatásáról szóló okiratot csütörtökön délelőtt adta át Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára, aki a kiskunfélegyházi Kunplast-Karsai Zrt-t azok közé a vállalkozások közé sorolta, amelyek fontos szerepet töltenek be a magyar gazdaság előrejutásában. Ehhez – fogalmazott az államtitkár – megfelelő szakmai háttérre, folyamatos innovációra és termékfejlesztésre, továbbá a piaci igényekhez való rugalmas alkalmazkodásra van szükség.

Lepsényi István beszélt arról, hogy a kormány versenyképességük megtartásában és növelésében segíteni kívánja azokat a vállalkozásokat, amelyek a nemzetgazdaság teljesítményéhez jelentően hozzájárulnak. Azokat a cégeket kívánják ennek során támogatni, amelyek új, magasabb képzettséget igénylő munkahelyeket teremtenek, modern technológiát alkalmaznak és eredményesen vesznek részt a piaci versenyben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére először 2015-ben döntött úgy a kormány, hogy költségvetési forrásból 3 milliárd forinttal támogatja azokat az ipari nagyvállalatokat, amelyek fejlesztik technológiájukat, bővítik kapacitásaikat és új munkahelyeket teremtenek, de uniós támogatásból már nem részesülhetnek. Az államtitkár szerint az első év tapasztalatai és a megvalósult beruházások azt mutatták, hogy ez a támogatási forma sikeres, elérte a célját. Így 2016-ban már 35 támogatási döntés született, 24,3 milliárd forint nagyvállalati beruházási támogatással 60,1 milliárd forint összértékű fejlesztés megvalósítását segítve.

A magyar tulajdonban lévő Kunplast-Karsai Zrt. az elmúlt időszakban nemcsak megőrizte pozícióját, hanem továbbra is erősíti azt Magyarországon, valamint a közép-kelet-európai térségben. Ezt a célt szolgálja a mostani komplex beruházás is, amely a kapacitásbővítés mellett új, innovatív technológiák alkalmazásával magasabb hozzáadott értékű termékek előállítását eredményezi – fogalmazott az államtitkár a Kiskunfélegyháza legnagyobb munkáltatójának számító, 220 főt foglalkoztató gyárral kapcsolatban.

Karsai Béla, a Karsai Holding elnök-vezérigazgatója szerint a  beruházás, a gyár jól képzett munkatársai, valamint a cég partnereinek bizalma együttesen teszi lehetővé a magyar tulajdonban lévő Kunplast-Karsai Zrt. további fejlődését.     

Alter Róbertné, a kiskunfélegyházi Kunplast-Karsai Zrt. vezérigazgatója elmondta: 2015-ben 2,594 milliárd, 2016-ban 2,829 milliárd forint volt a társaság nettó árbevétele, amelynek nagyobb része belföldi értékesítésből származik. A folyamatban lévő beruházás kapcsán megvalósuló fejlesztések: a kor követelményeinek megfelelő új üzemcsarnok megépítése, a robotizált fröccsöntőgépek üzembe helyezése és a szerszámüzem korszerűsítése új mérföldkő a vállalat életében, amely új dimenziókat nyithat meg.

Tóth Timea

Fotó: Hájas Sándor, Ujvári Sándor 

 

Kövessen minket a Facebookon is!