Gazdaság 2017. március 13. 10:15 Forrás: magro.hu

Benépesülnek a földek, indul a szezon

Benépesülnek a földek, indul a szezon
Pár hete még térdig ért a víz a szántóföldeken, most azonban gépek hangjától hangosak a táblák. A belvízzel borított területek mérete napról napra kisebb, a következő napokban így megkezdődhet a tavaszi vetés.


Ahol nem esik az eső, a gépek már a földeken vannak és végzik a tavaszi talajelőkészítő munkákat. Sőt, ha az időjárás továbbra is kegyes lesz, pár napon belül megkezdődnek a vetési munkálatok is. Elsőként a mák és a cukorrépa kerülhet a földbe, a kukorica vetőmag viszont még bő egy hónapig a zsákokban pihen.

A szakértők nem jósolnak nagyobb mértékű változást idén a vetésszerkezetben, így a kukoricát ismét nagyjából egymillió hektáron vethetik. A szója mellett viszont hatalmas kérdőjel van. Két éve jelentősen megnőtt a szójatermesztési kedv, viszont nem sikerült jól a 2015-ös szezon. Épp ezért tavaly kevesebben nyúltak a szója vetőmagokhoz, viszont kiemelkedő volt a termés. Így várhatóan idén is többen fognak szójatermesztéssel próbálkozni.

Az őszi vetésekről is érkezett néhány friss információ Őszi búzából kevesebb, mint egymillió hektárnyit vetettek a gazdák, az őszi káposztarepce pedig 250 ezer hektáron került a földbe. A repce esetében a vetés kevesebb, mint 10 százaléka fagyott ki, míg a legfrissebb jelentés alapján a búzatáblákban nem tett nagy kárt a rendkívül hideg tél. Az őszi kalászosok fejlődését jelzi, hogy a lefagyott levelek helyén új hajtások jelennek meg. 

Kövessen minket a Facebookon is!