Gazdaság 2017. március 19. 10:15 Forrás: magro.hu

Óriási lehetőség előtt áll a hazai mezőgépgyártás

Óriási lehetőség előtt áll a hazai mezőgépgyártás
Irinyi-terv. Sokaknak ez semmit nem mond, most azonban a mezőgépgyártók nagyon meg fogják jegyezni ezt, ugyanis a mezőgépgyártás is belekerült a programba. Ennek hatására az eddigieknél több támogatást kaphatnak az érintettek, fellendülhet az erőgépgyártás Magyarországon.

A hazai gazdálkodók gépparkja öreg. A mezőgazdasági gépek átlagéletkora nagyon magas annak ellenére, hogy komoly géptámogatásokban részesülnek a gazdálkodók az utóbbi időben. Évente 100-150 milliárd forintot költenek a gazdák mezőgazdasági gépekre. Szakértők szerint azonban legalább 300 milliárd forintot kellene ahhoz, hogy tízévente teljesen meg tudjon újulni a hazai géppark.

Az említett helyzet rendeződését kívánja elősegíteni, hogy az Irinyi-tervben helyet kapott a mezőgépgyártás megmentése. A törvényhozók elsősorban azt szeretnék, hogy ha nem a külföldi, hanem a magyar gyártók élnének a kínálkozó lehetőséggel. A hazai mezőgépgyártásnak egyébként komoly hagyománya van, de jelenleg nem a legszebb korszakát éli.

Célpontban a precíziós gazdálkodás

A támogatással elsősorban azt szeretnék elérni, hogy az itthon gyártott mezőgépekbe olyan technológiai eszközöket építsenek be, amelyek folyamatos információval látják el a gazdálkodót a szántóföldi munka során, ezzel lehetőséget adva a precíziós gazdálkodásra. Ezek a fejlesztések persze pénzbe kerülnek, ehhez nyerhető támogatás az Irinyi-terv segítségével. A program nem titkolt szándéka, hogy a hazai erőgépgyártást ismét felvirágozzon, ugyanis jelenleg egy hazai erőgépgyártó cég sem működik. Igaz ez a sajnálatos tény annak ellenére, hogy a teljes forgalom 40-50 százalékát ezek a járművek teszik ki.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint tavaly 11 százalékkal csökkent a forgalom a mezőgéppiacon, a gazdálkodók 127 milliárd forint értékben vásároltak mezőgazdasági gépeket.

 

Kövessen minket a Facebookon is!