Kistérség 2017. március 31. 17:30

Ökoturisztikai célpont lehet a Péteri-tó - videóval

Képgaléria
300 millió forintot nyert a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága arra, hogy helyreállítsa az egykori szikes tó, a Péteri-tó eredeti mederalakulatát, amely Petőfiszállás, Pálmonostora és Csengele között fekszik. A már most is gazdag madárvilágnak otthont adó tó a fejlesztéssel szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába. Nem beszélve arról, hogy a térség egyik látványos kirándulóhelye lesz. A projekt részleteit március 30-án, sajtótájékoztató keretében ismertették a helyszínen.

Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón kiemelte: a Péteri-tó, mint természeti érték büszkesége a Kiskunsági Nemzeti Parknak, és az egész környéknek. A tó mederalakulatának visszaállítását a kormány is támogatja. Nagy felelőssége lesz Pálmonostora és Petőfiszállás önkormányzatainak, hogy a most megvalósuló tájrehabilitáció-adta lehetőséggel éljenek, azt a környék turizmusának fellendítésére hasznosítsák. Fontos feladat, hogy a közösség érdekében megőrizzük a magyar vidéket – tette hozzá az Országgyűlés alelnöke.

Cseszkó László György, Pálmonostora polgármestere és Szász János, Petőfiszállás polgármestere annál is inkább üdvözölték az élőhely-helyreállítást, hogy a sajtótájékoztatón ők is beszámolhattak egy, a két település által közösen beadott IPA pályázatról, amely sikeres elbírálás esetén a nemzeti park KEHOP projektjéhez kapcsolódva egy új fejlesztési pályára állítaná a Péteri-tavat és környékét. A „Vándormadarak nyomában” című pályázatból többek közt egy 4 km hosszú tanösvény épülne, melynek egy része látványos módon a nádvilágon haladna keresztül, nyílt vízre néző madármegfigyelővel a közepén. Ezen kívül épülne még egy tóba nyúló madármegfigyelő is, a természetfotósok számára pedig profi fotósles is. 

Tajti László, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területkezelési igazgatóhelyettese ismertette, milyen beavatkozásokat tervez a nemzeti park a Péteri-tónál a KEHOP pályázatból.
– Célunk, hogy a lehetőségekhez mérten visszaalakítsuk az egykori szikes tó eredeti mederalakulatát. Az így megújuló vizes élőhely szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába, költő-, pihenő- és táplálkozó területet biztosítva számtalan védett fajnak – mondta az igazgatóhelyettes.

Hozzátette: a Péteri-tó kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület. A tóparti, nagy kiterjedésű nádasokban mintegy 200 madárfaj talált otthonra. Kiemelte, hogy a projekt keretében elbontják a két tó közötti gátat, valamint az erősen lepusztult töltést. Így kialakulhat a természeteshez hasonló, egységes meder, valamint természetes úton visszaszorulhat az egyre terjedő vízparti növényzet.

Körülbelül 30 hektárral tervezik csökkenteni a nádas felületét, megerősítik a Kővágó-éri csatornával szomszédos, a tómedret határoló gátat, felújítják azokat a feltöltő csatornákat, amelyek a tó vízutánpótlását biztosítják.

A tervek szerint felszámolnak minden olyan létesítményt, ami az egykor itt folytatott halgazdálkodást szolgálta. Ez jelentősen növelni fogja a terület természetességét. A megszűnő gátat kiváltó út felújításával a területen élő lakosok mindennapjait könnyítik meg. Jelenleg a munkálatok tervezése és előkészítése folyik, a kivitelezés 2018-ban kezdődhet meg.

„A Péteri-tó természetes mederalakulatának helyreállítása”című KEHOP 4.1.0 projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 

Kövessen minket a Facebookon is!