Kistérség 2017. április 13. 09:30

Üres, romos házak csúfítják el a falut

Üres, romos házak csúfítják el a falut
Üresen álló, gyakran romos ingatlanok csúfítják Tiszaalpár településképét. A helyiek attól tartanak, hogy illetéktelenek költöznek be a házakba.

Fotó: Vajda Piroska

A baon.hu információi szerint
több mint 170 üresen álló ingatlannal nem tud jelenleg semmit sem kezdeni az önkormányzat, mert az épületek tulajdonviszonya gyakran rendezetlen. A gazdátlan házak közül több már összeomlott. Az évek óta húzódó problémát felkarolta ugyan az önkormányzat, de eddig nem jutottak dűlőre – nyilatkozta lapunknak dr. Vancsura István.

– Elmondok egy példát – folytatta a polgármester. Az egyik üres ház tulajdonosát gondnokság alá helyezték. Nagy nehezen megtaláltuk a gondozóját, elindítottuk a tárgyalásokat, mert a ház már majdnem rádőlt a szomszédra. Mire nagy nehezen megkaptuk az engedélyeket, hogy elbontsuk a házat, meghalt a tulajdonos és átszállt az államra az ingatlan, ami végül összedőlt. Több hasonló eset is történt az elmúlt években, ezért döntött úgy a képviselő-testület, hogy felbecsüljük az üresen álló ingatlanokat. Felméréseink szerint – csak a község belterületén – több mint 170 ilyen üres, romos ingatlan csúfítja a települést. A helyiek félnek attól, hogy illetéktelenek költöznek ezekbe a házakba. Mivel a lakcímkártyát ma már zömében az okmányirodákban, nem a polgármesteri hivatalban igénylik, fogalmunk sincs arról, hogy kik költöznek a településre – hangsúlyozta Vancsura István.

– A másik gond, hogy az üresen álló lakásokon többnyire komoly banki hitel van, ám a bank nem törődik ezekkel a házakkal. Amellett, hogy rontják a településképet, veszélyes a szomszédokra nézve, a házakat sorra kifosztották, ami csak mozdítható volt mindent elvittek. Ugyanakkor a fiataloknak szükségük lenne lakásra. Havonta 2–3 pár is felkeres bennünket, de az önkormányzatnak nagyon kevés bérbe adható lakása van. Az állammal, vagy a bankokkal kellene közös megállapodásra jutnunk, ezért elhatároztuk, hogy egyenként megvizsgáljuk, melyik ingatlan kinek a tulajdonában van és elkezdünk tárgyalni velük – tette hozzá a polgármester, aki abban bízik, hogy sikerül megmenteni a fiatalok számára ezeket az üres házakat. Az ügyben Lezsák Sándor országgyűlési képviselő közreműködését is kérte a település vezetője.






 

Kövessen minket a Facebookon is!