Helyi hírek 2014. június 11. 17:29

Arcok a városból

Arcok a városból
Ha a nevünk valóban befolyásolja életünk alakulását, akkor Rácz Éva Rózsa nem véletlenül választotta a virágos szakmát.

Kissé eldugott helyen dolgozik, ám amint kilép az üzletből, 1 perc alatt legalább 20 ismerős ráköszön.

– Nyitva tartás? – nevet a kérdésemen. – Valami ki van írva, de a munka hajnaltól késő estig tart. Nyolc éve, amikor eldöntöttem, hogy a virágokat választom, egyúttal ennek rendeltem alá a magánéletemet. A szakma kifejezetten kockázatosnak számít a kereskedelmen belül: sok a hullámvölgy és állandó a szezonális ingadozás. Néha nagyon „lájtos”, szinte csak ügyeletet kell tartani, aztán jönnek az ünnepek, névnapok és egyéb alkalmak, amikor „majd beledöglök”. Ez is szép benne.

Igaz az összefüggés a virágok szeretete és az emberek szeretete között?

– Lehet benne valami, mert jólesik, amikor betérnek hozzám egy kis beszélgetésre is, vagy lelki tanácsért. És nemcsak a környékből, hanem a város minden pontjáról, sőt a szomszédos településekről is. Igen, kicsit eldugott helyen fekszik a bolt, de jó a parkolási lehetőség.

Ezek az emberi kapcsolatok érdekelnek. Bejön a vevő, kér egy tulipánt és kiönti a lelkét?

– Eleve bizalmi kapcsolat a miénk. Kevesebb a konkrét cél, az a gyakoribb, amikor rám bízzák a választást, vagy hallgatnak a véleményemre. Szépet és jót várnak, amit nem hűtőben tartottam életben, hanem valóban friss, és még akkor is szép lesz, amikor a megajándékozott másnap rápillant a vázában. Egyetlen szál virágot sem adhatok úgy el, hogy a vevő szégyellje átadni. S ha már kialakult ez a bizalom a virágokon át, akkor az emberek könnyebben megnyílnak, és amíg összeállítom a csokrot, sok minden szóba kerül.

A Városalapítók Napján átvett „Elismerő Oklevél” indoklása kiemeli a közösségi munkát és a jótékonyságot. Egyrészt a Közlöny olvasói nevében gratulálok a kitüntetéshez, másrészt kíváncsi lettem: honnan van még erre is energia?

– Felemelő az az érzés, amikor az általam összeállított csokorral áll az ifjú pár az anyakönyvvezető elé. Máskor a virágok szépsége segíti kifejezni, netán enyhíteni a gyászolók bánatát. De ez a munkám. Például megoldásokat találni iskoláknak, óvodáknak egy-egy jótékonysági rendezvény díszítésére, az már plusz, ám ugyanolyan szívvel-lélekkel csinálom, mint nyitvatartási időben a csokrok összeállítását eladása – mondta Rácz Éva Rózsa virágkötő, vállalkozó –, és ugyanúgy hozzátartozik a mindennapjaimhoz, mint a tápoldat, a virágföld, vagy az apróbb ajándéktárgyak eladása, immár nyolc éve.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!