Helyi hírek 2014. június 12. 10:13 Forrás: hir24.hu

Égszakadással jön az enyhülés

Égszakadással jön az enyhülés
A hőség, zivatarok és felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben mára. Igaz, az ország felén csak kis valószínűsége van a csapadéknak.

Délelőtt mindenütt napos idő várható, majd délutántól többfelé erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és estig a Dunántúlon, valamint az északi országrészben szórványosan várható záporeső, zivatar, egy-egy helyen felhőszakadás, jégeső is előfordulhat.

A nap második felében észak, északnyugat felől hidegfront lép a légterünkbe, amely a friss számítások szerint az ország nagyobb részén (legalább 50-70%-án) szárazon vagy számottevő (1-2 mm-t sem elérő) csapadék nélkül vonul át, mögötte péntekre mindenütt megszűnik a hőség. A front mentén ill. előtte előbb északon, északnyugaton, késő este már a déli megyékben is lehet helyenként (kb. az ország 10-25%-án) zivatar. A zivatarokhoz viharos (60-90 km/h) széllökés, intenzív csapadék (rövid idő alatt 15-20 mm-t meghaladó mennyiségű) és jégeső társulhat. Kis valószínűség mellett egy-egy helyen felhőszakadás (30 mm fölötti csapadék) és heves kísérőjelenségek (90-100 km/h-s szélroham, 2 cm-nél nagyobb átmérőjű jég) is kísérhetik a zivatarokat.

A napi középhőmérséklet a középső és déli megyékben még meghaladhatja a 25 fokot. Az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a nagy meleg, zivatar és felhőszakadás veszélye miatt. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 33 fok között várható. Késő estére 21, 28 fok közé hűl le a levegő.

Pénteken már csak 25-29, a jövő hét elején pedig csak 20-25 fok valószínű.

Kövessen minket a Facebookon is!