Kistérség 2017. május 10. 16:15 Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

Újra fészket rakhat a jászszentlászlói gólyapár

Képgaléria
Újra fészket rakhat a jászszentlászlói gólyapár
Fészekkiemelő kosárral és előre elkészített műfészek alappal segítik annak a gólyapárnak az újbóli családalapítását, amelynek a múlt héten elpusztították a fészkét Jászszentlászlón.

Május elején héten helyi lakosok értesítették a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóságát, hogy Jászszentlászló külterületén elpusztítottak egy régóta lakott gólyafészket, amiben feltehetően most is költés folyt. Akkor csak reménykedni tudtak benne, hogy a gólyapár újból megpróbálja a családalapítást.

A park munkatársai azt a hírt kapták, hogy néhány napja megjelent a gólyapár a faluban és szemmel láthatóan fészekrakásba kezdtek az egyik villanyoszlop tetején, pár kilométerre a régi fészküktől.

Úgy döntöttek, hogy az oszlopra fészekkiemelő kosarat és arra egy műfészek-alapot helyeznek számukra. Az oszlopfejeken közvetlenül a feszültség alatt álló vezetékekre épült fészkekben nagy az áramütés kockázata mind a felnőtt, mind a röpképtelen, szárnyukat próbálgató fiókák számára. A fészekkiemelő gólyakosár ezt a problémát küszöböli ki.

A Démász munkatársai a helyszínen megállapították, hogy a gólyák egy olyan oszlopot szemeltek ki maguknak, amelyre nem lehet megoldani a gólyakosár felhelyezését. Az út túloldalán, vele szemben, viszont van egy alkalmas villanyoszlop, így végül oda szerelték fel a kiemelőt, a ráerősített fészekalappal együtt.

Azóta a gólyapár felfedezte az új lakást, és birtokba is vették. Minden esély megvan rá, hogy új költésbe kezdenek, főleg, hogy az utcában lakók már többszöri párzásról is beszámoltak. Igaz, az esetlegesen még kikelő fiókáknak jóval kevesebb idejük lesz felkészülni az augusztus végén, szeptemberben rájuk váró nagy útra, Afrikába.

Fotók: Kiskunsági Nemzeti Park
 

Kövessen minket a Facebookon is!