Kitekintő 2014. január 11. 18:44

Örökre elbúcsúztak egy "jó magyartól"

Örökre elbúcsúztak egy "jó magyartól"
Január 8-án, szerdán helyezték örök nyugalomra Vitéz Pataky Józsefet, a Tordai Honvéd Hagyományőrző Bizottság elnökét, a település volt RMDSZ elnökét és önkormányzati képviselőjét, Torda díszpolgárát, a város és Erdély magyarságának egyik legkiemelkedőbb személyiségét, a testvértelepülésekkel való kapcsolatok ápolóját.

Az alábbiakban Ádámosy Klára RMDSZ-es képviselő Pataky József temetésén elhangzott búcsúbeszédét olvashatják.

Az új év első vasárnapján, másnapján a Rólad is szóló Duna TV műsorának, futótűzként terjedt a hír Tordán. Csörögtek a telefonok, érkeztek az üzenetek: Meghalt Pataky József, a mi Jóska bácsink. És akkor vigaszként eszembe jutott egy Kosztolányi idézet. Talán így szól: "Volt Emberek. Ha nincsenek is, vannak még. Csodák. Nem téve semmit már és nem akarva semmit, hatnak tovább."

Ezzel az érzéssel állunk itt körülötted, amint álltunk mindig, és felnéztünk büszke tartásodra. Én Hozzád szólok Jóska! Nem búcsúzunk, hiszen Te itt maradsz. Marad emberséged, méltóságod, jóságod, kezed és nemes lelked munkájának eredménye, nemzetünk és identitásunk megtartásának mozgató ereje, miket örökségül hagytál ránk.

Idézem szavaidat: „Nem mellveregetéssel leszünk jó magyarok, tegyük, amit tenni kell!''

Te ezt tetted. Így szólnak Rólad és adóznak emlékednek Torda polgárai, elöljárói, mai és mindenkori önkormányzati képviselői: „Egyenes gerinccel és felemelt fejjel járt Pataky úr.”

Ez méltat a legtalálóbban. Csak remélni tudjuk, hogy méltók leszünk hozzád.

Kövessen minket a Facebookon is!