Kitekintő 2014. június 17. 15:34 Forrás: MTI

Július 1-jén indul az új mobilparkolási rendszer

Július 1-jén indul az új mobilparkolási rendszer
Országosan egységes mobilrendszeren keresztül lehet július 1-jétől fizetni a parkolásért és az autópálya használatért.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (NMFR) kedden az MTI-vel közölte, a rendszer informatikai fejlesztése két hete eredményesen lezárult. Jelenleg a parkolási közszolgáltatók és a rendszert működtető zrt. leendő viszonteladói, a mobil-, illetve mobilfizetési piaci szereplők bevonásával folyik az éles üzemi tesztelés.

A közlemény szerint az NMFR megvalósítását és elindulását a nemzeti mobilfizetési rendszerről szóló törvény és annak végrehajtási rendelete határozza meg. Első működési szakaszában az NMFR a parkolási közszolgáltatás és az autópálya-használati díj mobilfizetéses értékesítését biztosítja. Az országosan egységes mobilparkolás elindulásához a zrt. 70 önkormányzati tulajdonú parkolási közszolgáltató társasággal szerződik június végéig.

A közlemény kiemeli: az autósok az autópályákat az eddig megszokott módokon vehetik igénybe mobilfizetéssel, a mobilparkolás terén azonban számíthatnak változásokra. A legfontosabb változás az lesz, hogy az NMFR elindulásától kezdődően a zrt. viszonteladójaként minden mobil- és mobilfizetési piaci szolgáltató az ország valamennyi fizetős parkoló-övezetében szolgáltatást nyújthat, a legnépszerűbb SMS-alapú mobilparkolás mellett tehát a jövőben jelentősebb szerephez juthatnak a különféle alkalmazásokat és termékkapcsolásokat kínáló kisebb, innovatív szolgáltatók is, amelyek eddig csak egy-egy kerületben vagy településen lehettek jelen.

A rendszerről részletes tájékoztatás a zrt. új honlapján érhető el, ez a viszonteladók szolgáltatásait, a mobilparkolással és az e-matrica vásárlásával kapcsolatos részletes tájékoztatásokat is tartalmazza. Az új honlap a tájékoztatás mellett a zrt. legfontosabb ügyfélkapujaként is funkcionál, amelyen keresztül a regisztrált felhasználók a társaság mobilparkolási szolgáltatásait is igénybe vehetik.

A mobilparkolást igénybe vevőknek a 06-1-989-0000 számon érhető el az infovonal.

Kövessen minket a Facebookon is!