Helyi hírek 2017. június 16. 07:30

A félegyházi mezgé „négypatkós” minősítéssel kapcsolódhat a lovas turizmushoz

A félegyházi mezgé „négypatkós” minősítéssel kapcsolódhat a lovas turizmushoz
A Mezőgazdasági és Élelmiszer­ipari Szakképző Iskolában mintegy 20 esztendeje kezdődött el a lovász tanulók képzése. A kezdetekben a diákok Bugacra jártak gyakorlati foglalkozásra. Nem sokkal később azonban az intézmény létrehozta saját tangazdaságát, istállót épített, kiépítette a lovagláshoz, fogathajtáshoz szükséges tereket. Mára egy lovardát alakított ki, ahol az elsődleges feladat a lovászok képzése, de a felkészült oktatóknak, a motivált tanulóknak köszönhetően vállalnak lovagoltatást, és lovas versenyeket is szerveznek, sőt készen állnak arra, hogy kapcsolódjanak a lovas turizmushoz is. Ezt értékelve a ­Magyar ­Lovas Turisztikai Szövetség „négy­patkós” minősítésben részesítette az iskola lovardáját.

Az örömhírt Rózsa Pál igazgató, a végzős diákok június 13-ai vizsgáján jelentette be. Elmondta, hogy az elismerést azok a lovardák kaphatják meg, amelyek megfelelnek a szövetség szigorú kritériumainak. Több szempontot is figyelembe vettek a minősítőbizottság tagjai. Így például a parkosítást, a környezet rendjét, az épületek stílusosságát, állapotát, a higiéniás feltételeket, a lovak tartásának körülmé­nyeit, a lovak kiképzettségét, kezelhetőségét, kapcsolatteremtési készségét. Fontos kritérium volt a szerszámok állapota, biztonsága és kényelme. De figyelembe vették a lovas szakemberek felkészültségét, idegennyelv-tudását is.

Az igazgató sajtótájékoztatójában kifejtette, hogy elsődleges céljuk továbbra is a diákok képzése, de örülnek a minősítésnek, amit az ország iskolái között elsőként érdemeltek ki. A négypatkós minősítés elismerése a körülbelül két évtizede folyó lovas szakmai munka magas színvonalának, és lehetőséget teremt arra, hogy az iskola bekapcsolódhasson a hazai lovas turizmus vérkeringésébe is.

s. r.



 

Kövessen minket a Facebookon is!