Kultúra 2014. január 13. 07:17

Zene, ami összeköt

Képgaléria
Zene, ami összeköt
Minden hétfőn és csütörtökön összegyűlik Kiskunfélegyházán 44 ember. Vannak közöttük orvosok, pedagógusok, vállalkozók…, akiknek társadalmi hovatartozása mellett ugyanilyen sokszínű vallási és politikai meggyőződése is. Ám ez az együtt töltött idő alatt mit sem számít. Ott és akkor – fogalmaz Lukács Ferenc, a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Egyesület elnöke – összeköti őket a zene, és a közös éneklés öröme. Egy alkalommal Sebestyén Márta ezt írta emlékkönyvünkbe: „Sütő Andrással mondom: Bizony nagyon szegény ember az, aki nem tud énekelni, még ha teli is van forintokkal a ládája. Ti nagyon gazdagok vagytok! ”

A Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa 19 évvel ezelőtt, 1995. szeptember 8-án alakult a zenekedvelő és a közösségi éneklésben örömet lelő, különböző foglalkozású felnőttekből. Szervezeti kerete a Zenebarátok Egyesülete, amely a kóruséneklés éltetését, a kialakult igényes zenei kultúra továbbvitelét tűzte zászlajára városában, Félegyházán. Az 1995 óta közhasznú egyesület lelkes vezetőjével, a kórus alapító tagjával, Lukács Ferenccel beszélgettünk arról a közösségről, amelynek oly sok szép órát, zenei élményt köszönhet a közönség városhatáron innen és túl.

– 1995-ben hét férfit felkért Kapus Béla, az ifjúsági kórus vezetője, hogy közreműködjünk Handel Hallelujah című művének előadásában. Ez olyan meghatározó élmény volt számunkra, hogy eldöntöttük: kórust alapítunk. A 40 tagú énekkart akkor 24 nő és 16 férfi alkotta, ez az arány azóta gyakorlatilag változatlan. Jelenleg 17 férfi 28 női tagunk van, a huszonévestől a 75 esztendősig. 2003 óta irányít bennünket Szatmári Imre karnagy, kántor és zeneszerző, aki alaposságával, szerénységével, a muzsika iránti alázatával olyan lehetőségeket is kihoz belőlünk, amiről talán magunk sem tudtunk.

– Mi tartja fenn immár csaknem húsz éve ezt a lelkesedést?

– Programok, célok kellenek, hogy legyen miért fejlődni, képezni magunkat. Ezért alapítottuk meg a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Egyesületét, amely hangversenyeket szervez, kapcsolatokat épít... Megtaláltuk azokat a szponzorokat is, akik támogatásra méltónak találják a munkánkat. Ács János vállalkozó például már négy öltözet ruhával segítette a kórust, Czakó Tibor vállalkozó a kezdetektől kedvezményesen szállít bennünket fellépéseinkre, de rendszeres segítőink közé tartozik többek között a P&P, a Fornetti, a Kiskunfélegyházi Malom Kft. és az önkormányzat is.

– A sikerek – a rendszeres helyi, illetve hazai fellépések, önálló koncertek, vendégszereplések – bizonyára szintén jelentős összetartó és lelkesítő erőt képviselnek.

– A kórus 10 hazai és 4 külföldi énekkarral, valamint 6 zenekarral tart fenn baráti kapcsolatot. A 15-dik évfordulóra készített összegzés szerint 21 különböző hazai városban léptünk fel, és ez azóta további helyszínekkel bővült. Meghatározó állomások voltak például a keszthelyi Helikon Kórussal, a Makói Városi Vegyeskarral és a szentendrei Musica Beata kórussal rendezett közös hangversenyeink, a nemzetközi kórustalálkozók, vagy a XXX. Békés-tarhosi Zenei Napok Kórustalálkozója. Megtisztelő kórusbarátságot ápolunk a Szentesi Bárdos Lajos Vegyeskarral is. Külföldi szerepléseink sorát 1998-ban egy németországi turné nyitotta Tudorf férfikarának meghívására, majd Kiskunfélegyháza testvérvárosában, Braunfelsben szerepeltünk. E kapcsolatnak később is több kölcsönös meghívás lett az eredménye. A következő évben Erdélyben tettünk hangversenykörutat, amikor Segesvár, Fehéregyháza, Korond és Marosvásárhely közönségének mutatkoztunk be nagy sikerrel. 2005-ben újabb külföldi kapcsolattal gazdagodtunk, amikor az olaszországi Feltre városának férfikarával alakítottunk ki zenebarátságot. Két alkalommal jártunk náluk, és ők is kétszer viszonozták látogatásunkat.

– A „Zenebarátok” Kiskunfélegyháza kulturális életébe is végérvényesen beírták a nevüket. Hagyományos rendezvényeiket – a vízkereszti, a tavaszi, az őszi és az adventi hangversenyt, a Városalapítók Napján és a Szent István napi városi ünnepségen való szereplést – számon tartja, várja a helyi közönség.

– Az eddig megtanult és előadott művek száma a 250 közelében van, a Magyar Rádió cd-felvételt készített velünk, több mű ősbemutatójával büszkélkedhetünk. 2012-ben karnagyunkat szerzői esttel ünnepeltük születésnapján. Legutóbbi Őszi Hangversenyünket Verdi születésének 200. évfordulója jegyében szerveztük, amelyen fellépett Felber Gabriella, városunk szülötte, a Magyar Állami Operaház magánénekese is. Büszkék vagyunk arra, hogy kórusunk 2005-ben Ezüst fokozatot, majd 2008-ban Hangversenykórus címet ért el. 2011 októberében az adható legmagasabb „Hangversenykórus” minősítést kaptuk meg. Óriási elismerés volt számunkra, hogy 2012-ben meghívást kaptunk a Bécsi Adventi hangversenyre, ahol az egész világból 74 kórus szerepelt. A nagy sikerre való tekintettel, 2014-ben visszavárnak bennünket. Munkánkat városunk is elismeri: 2006-ban „Kiskunfélegyházáért” kitüntetésre találta érdemesnek a kórust a képviselő-testület.

– Honnan meríti Ön azt a kimeríthetetlen lelkesedést, amivel szervezi, népszerűsíti, képviseli ezt a közösséget?

– Hatalmas ajándékot kaptam a sorstól: egy fantasztikus családot, amelynek minden egyes tagját imádom, ráadásként pedig egy nagycsaládot: a kórust. Be kell vallanom: számomra létszükség, hogy érezzem az emberek szeretetét. Ez az én hajtóerőm.

Tóth Timea

 

Kövessen minket a Facebookon is!